Dreptul muncii si protectiei sociale

Trimis la data: 2009-07-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Dumitriu Elisa
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul muncii reprezinta relatiile sociale reglementate de lege, stabilite intre o persoana fizica, care presteaza o activitate remunerata sub autoriatea si in favoarea unei alte persoane fizice sau juridice.(Inteles= Raportul de munca este o relatie sociala. Nu este la libera aperciere a subiectilor, ci este reglementata de lege. Intotdeauna unul dintre subiecti este o persoana fizica).Din definitie rezulta ca in sfera de cuprindere a dreptului muncii nu intra munca independenta (AF,PFA), toate acele persoane care nu sunt legate de un angajator printr-un contract de munca sau orice instrument juridic ce da nastere unui raport angajat-angajator.

Cursuri similare:

1. drept la munca si libertatea alegerii locului de munca - este un drept garantat constitutional art.41 alin.1 din Constitutia Romaniei. Constitutia face diferenta intre ocupatie si pregatirea profesionala, dar nu garanteaza gasirea unui loc de munca Este garantat si pe calea unor tratate internationale - legi cu caracter general, coduri, legi speciale. Ex. Acceptarea succesiunii- daca s-au facut cerere la fondul funciar, se considera ca ai acceptat succesiunea.

2. munca fortata si munca impusa este interzisa 3. egalitate de tratament fata de toti salariatii si angajatii - izvoraste din Constitutie 4. egalitate in drepturi a salariatilor - angajatorul este obligat sa asigure un tratament nediscriminatoriu fata de toti angajatii, adica sa asigure protectia multilaterala a salariatilor(conditii de munca adecvate, protectie sociala, securitatea muncii); drept la plata egala pentru munca egala; drept la negocieri colective; drept la protectie impotriva concedierilor nelegale.
5. libertatea de asociere - principiu garantat de Constitutie (salariatii si angajatorii se pot asocia liber pentru promovarea si apararea drepturilor)

6. consensualitatii si bunei credinte - toate raporturile contractuale sunt guvernate de principiul consensualismului (acord parti).Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. Buna credinta - exercitarea drepturilor si obligatiilor, adica executarea contractului de munca trebuie facuta astfel incat sa nu contravina prevederilor legale in vigoare si sa nu duca la lezarea drepturilor si libertatilor altor persoane.
7. dreptul la greva - este garantat de Constitutie, considerat ca o masura finala (consta in Incetarea colectiva si temporara a muncii).

Este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator1. capacitatea juridica a persoanei care se incadreaza in munca. Capacitatea presupune aptitudinea generala a unei persoane fizice de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii. Capacitatea deplina de a incheia un contract individual de munca se dobandeste la varsta de 16 ani.

Conform Codului muncii, varsta minima de incadrare in munca este de 15 ani; minorul nu semneaza contractul, ci este necesar acordul prealabil sau concomitent al partilor si special (cu acordul parintilor, cu o forma precisa) si parintele semneaza alaturi de minor. Intre 15 si 16 ani, capacitatea de exercitiu este restransa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.