Dreptul muncii si protectiei sociale

Trimis la data: 2009-08-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 1
Autor: Viorel_O
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reglementate de codul muncii:
1. Clauza de formare profesionala: se negociaza de catre angajator cu angajatul, poate sa se desfasoare din momentul incheierii contractului sau pe parcursul executarii acestuia.
2. Clauza de neconcurenta: implica obligatia de fidelitate ce reprezinta obligatia salariatului de a nu divulga informatii legate de munca sa tertilor sau de a savarsii acte de concurenta fata de angajatorul sau (implica 2 obligatii confidentialitate si neconcurenta). Obligatia de neconcurenta, in sarcina angajatului, opereaza doar daca ea este precizata expres in contractul individual de munca.

Cursuri similare:

In cazul in care pe parcursul executarii contractului individual de munca apar cauze temporare care duc la imposibilitatea temporara a realizarii obligatiilor reciproce ale partilor contractul individual de munca poate fi suspendat, pana la disparitia cauzelor ce au determinat suspendearea sa. Pe parcursul suspendarii salariatul poate primii salariu (in cazul detasarii, sau functiilor sindicale), indemnizatie (incapacitate temporara de munca, concediu de maternitate), bursa (bursa de doctorat cu frecventa).

Vechimea in munca - salariatul nu beneficiaza de vechime in munca in caz de suspendare ca sanctine disciplinara, concediu fara plata absente nemotivate. Prin acordul partilor. Partile consimt ca de la o anumita data stabilita de comun acord, sa inceteze raporturile de munca. La baza incetarii raportului de munca prin acordul partilor sta principiul ca orice act juridic incheiat prin acordul partilor poate sa inceteze pe aceasi cale, adica prin acordul partilor.

Ca sa fie valabil un astfel de acord trebuie sa indeplineasca conditiile de fond prevazute de lege: existenta consimtamantului, sa fie serios, explicit si neechivoc.Ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti.Concedierea: incetarea contractului ca urmare a vointei angajatorului. Nu se poate dispune concedierea pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, sau pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.