Dreptul muncii si securitatii sociale

Trimis la data: 2010-05-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 45
Autor: Alina Murca
Dimensiune: 83kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Functionarul public este acea persoana numita in conditiile legii intr-o functie publica.Raporturile de serviciu ale functionarilor publici se nasc si se exercita pe baza actului administrativ de numire, emis in conditiile legii.In baza Legii 188 au fost emise mai multe statute pentru functionari publici, administratia prezidentiala, guvern, etc. Faptul ca personalul de lucru al autoritatilor si institutiilor publice, care efectueaza activitati de secretariat, administrative, protocol, gospodarire, intretinere, reparatii deservire, este angajat cu contract individual de munca si nu au calitatea de functionar public.

Cursuri similare:

Istoric
Organizatia Internationala a Muncii a fost infiintata la 11 aprilie 1919 prin Tratatul de la Versailles. Aceasta poate fi prezentata ca fiind organizatia speciala din cadrul ONU cu vocatie internationala in domeniul muncii si al securitatii sociale, cu o structura tripartita si care are ca scop apararea pacii universale prin pormovarea unei justitii sociale.

Principiile care guverneaza activitatea Organizatiei Internationale a Muncii (OIM):
1.Munca nu este o marfa.
2.Libertatea de asociere.
3.Dreptul la negociere colectiva.
4.Asigurarea securitatii sociale prin protectia vietii si sanatatii salariatilor.
5.Garantarea de sanse egale in domeniul educativ si profesional.

Atributiile OIM:
-Elaborarea de norme internationale in domeniul muncii si securitatii sociale.
-Acordarea de asistenta tehnica tarilor membre OIM.
-Pregatirea de personal.
-Finantarea unor cursuri de formare si specializare a persoanelor.
-Elaborarea de studii si cercetari precum si difuzarea legislatiei in domeniul muncii.
-Supravegherea aplicarii si respectarii normelor internationale.

Structura OIM:
OIM are o structura tripartita. De aici se vorbeste de principiul tripartitismului. Acesta se refera la faptul ca OIM isi desfasoara activitatea prin prezentarea participantilor guvernului, salariatilor si angajatorilor, la toate lucrarile intr-o proportie de 2-1-1.

Organismele interne ale OIM:
I. Adunarea Generala (sau Conferinta Internationala a Muncii) - este organul suprem, un adevarat parlament, care se intruneste o singura data pe an sau in sesiuni extraordinare, ori de cate ori este nevoie.
Adunarea generala are un presedinte si un vicepresedinte ce vor fi alesi dintre reprezentantii guvernamentali si doi vicepresedinti alesi din reprezentantii salariatilor, respectiv patronilor.

Atributiile Adunarii Generale :
1. Elaborarea normelor internationale.
2. Controlul aplicarii si respectarii normelor internationale.
3. Adoptarea de rezolutii ce orienteaza politica OIM.
4. Decide admiterea de noi membri.
5. Alege consiliul de administratie.
6. Voteaza bugetul organizatiei.

II. Consiliul de administratie
Organul cu atributii executive care se intruneste de trei ori pe an si conduce activitatea OIM intre doua conferinte.
Este compus din 56 de membri dintre care 28 sunt reprezentanti guvernamentali, din care 10 sunt numiti de catre statele membre potrivit importantei acestora, iar 18 sunt alesi din delegatiile guvernamentale in cadrul conferintei; 14 reprezentanti sunt din partrea salariatilor si 14 din partea angajatorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.