Dreptul pietelor financiare

Trimis la data: 2010-04-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 1
Autor: Miruna Eleftie
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul pietelor financiare este o disciplina noua, desprinsa din dreptul comercial clasic si din dreptul afacerilor, care a aparut ca o necesitate (data fiind dezvoltarea si reglementarea pietelor financiare, aparitia unor operatiuni noi, unele fiind rezultat al ingeniozitatii), in sprijinul cresterii, mobilizarii intereselor pentru operatiuni cu titluri comerciale de valoare.

Cursuri similare:

Aceasta disciplina a evoluat mai ales in ultimele doua decenii, intr-o maniera si intr-un ritm greu de surprins chiar de pe pozitia universitara, cu atat mai putin de pe pozitia oamenilor de afaceri.

Mai mult, poate, decat in materia afacerilor bancare ori a pietelor de asigurari, aceasta materie a pietelor financiare imagineaza continuu, evolutia si diversitatea operatiunilor de care este interesata, dand nevoia de ordine, de sistematizare legislativa.

Disciplina dreptului pietelor financiare studiaza reglementarile raporturilor juridice care intereseaza organizarea, administrarea si functionarea pietelor financiare (in special bursele de valori si bursele de marfuri), calificarea si formarea titlurilor financiare, si operatiunile cu aceste instrumente financiare.

Organizarea, administrarea si functionarea pietelor financiare, pentru ca, spre deosebire de organizarea pietelor comune, primele au reglementari compacte, uniforme, sunt guvernate si administrate de organisme specializate, cu functiuni complexe, inclusiv cu atributiuni jurisdictionale si disciplinare.

Reglementarile privind calificarea si formarea titlurilor financiare fac, de asemenea, obiectul operatiunilor de pe piata financiara.
Calificarea ca instrumente financiare este o notiune strict formala (implica insertie juridica, oficiala, de factura publica, care intra in practica legislativa). Aceste instrumente financiare sunt strict formal calificate si aceasta se explica prin consecintele emiterii si manipularii lor (astfel, o emisiune suplimentara de actiuni sau obligatiuni, este un act juridic foarte grav).

Dreptul pietelor financiare (desi statutul sau de ramura de drept este discutabil, este, insa, foarte necesara), se ocupa si de reglementarea operatiunilor cu instrumente financiare.De buna seama, aceasta disciplina preia din materia traditionala a dreptului comercial, titlurile de credit, sau titlurile comerciale de valoare (cecul, cambia si biletul la ordin).

Preliminarii
1. Comertul modern este un varf de civilizatie care nu poate fi complet caracterizata fara componenta juridica.Cu alte cuvinte, civilizatia noastra este una a comertului, din ce in ce mai putin intern si national, iar comert inseamna exploatare de resurse si de fonduri pentru producerea de marfuri si servicii, mobilizare de capital.

Marfurile si serviciile circula, sunt livrate sau prestate potrivit angajamentelor juridice din contracte.Furnizarea de marfuri si servicii antreneaza circulatia unor sume de bani, ceea ce inseamna instrumente de plata si credit, care sa evite deplasarea numerarului, cu inconveniente incompatibile cu celebritatea.

2. Comertul il fac in principal societatile comerciale, intre care, prin incapacitatea de a mobiliza capital de la persoane care nu sunt comercianti, se distinge societatea pe actiuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.