Dreptul proprietatii intelectuale

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela Tatatu
Dimensiune: 92kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In Romania, prima lege care a reglementat dreptul de autor de opere literare si artistice a fost Legea presei - 13 aprilie 1862, lege care a fost adoptata in timpul domniei lui Cuza Voda si recunostea creatorilor, dreptul de a se bucura ca de o proprietate in tot timpul vietii lor, de dreptul de a reproduce, de a vinde si de a ceda operele lor. Era prevazut ca reproducerea sau imitarea unei opere fara consimtamantul autorului se sanctioneaza printr-o dubla sanctiune si anume : confiscarea exemplarului astfel obtinut cat si plata unei amenzi echivalenta cu pretul a 1.000 de exemplare din editia originala.

Cursuri similare:

Dreptul de a transmite exploatarea operei prin mostenire se facea pe o perioada determinata si anume 10 ani de la moartea autorului ("de cuius"). Sub rezerva reciprocitatii, legea recunostea acest drept strainilor, cu precizarea ca ei nu putea beneficia in Romania de drepturi care le erau recunoscute in tara lor de origine.

La 28 iunie 1923 intra in vigoare o lege speciala consacrata dreptului de autor si anume : "Legea proprietatii literare si artistice". Aceasta lege se caracterizeaza prin doua trasaturi esentiale si anume : protectia dreptului de autor era asigurata independent de indeplinirea vreunei formalitati;recunostea dreptul de autor si strainilor in aceleasi conditii ca si pentru romani - "principiul tratamentului national".

Legea a consacrat si o serie de drepturi morale, precizand ca in cazul mortii autorului, mostenitorii sai, vor pastra dreptul moral de a impiedica denaturarea operei respective. Aceasta lege a statuat ca acest drept se transmite pe cale succesorala doar pe o perioada de 30 de ani din momentul mortii autorului.Din momentul in care opera inceta de a mai constitui un drept exclusiv intrand in patrimoniul public , dreptul de control care forma esenta dreptului moral al autorului revenea Academiei Romaniei devenind un drept perpetuu.

Tot in aceasta lege se recunostea dreptul autorului de a interzice prin testament publicarea operelor publicate in timpul vietii dar numai pentru o perioada de 30 de ani.Legea proprietatii literare si artistice" a fost completata in 1946 printr-o alta lege - Lege privind contractul de editura si dreptul de autor asupra operelor literare. Aceasta lege a fost partial abrogata prin Decretul nr. 16 din 14 ianuarie 1949 - "Decret privind difuzarea si editarea cartii".

La 16 februarie 1951 intra in vigoare "Decretul nr. 19/1951 privind dreptul de autor asupra operelor literale susceptibile de a fi tiparite", decret care a suferit o modificare in ianuarie 1952 prin Decretul nr. 428/1952.Toate aceste legi si decrete vor fi abrogate expres prin Decretul nr. 321/1956 privind dreptul de autor, care a ramas in vigoare pana in 1996. Dupa 1990 au existat cateva prioritati legislative printre care si o noua reglementare a dreptului de autor, dar aceasta nu s-a produs decat in 1996 prin promulgarea Legii nr. 8/1996.

Legea nr. 8/14 martie 1996 "privind dreptul de autor si drepturile conexe" a fost publicata in M.O. nr. 60 din 26 martie 1996 si a intrat in vigoare la trei luni de la publicare. Textul initial a fost modificat si completat succesiv prin legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru si legea nr. 285/2004 publicata in M.Of.nr.587/2004. Legea cuprinde 154 de articole ceea ce constituie o dovada suficienta pentru a constata ca ea se aliniaza reglementarilor europene in materie dar nu numai prin proportiile ei, fapt mai rar intalnit in dreptul nostru, ci si prin solutiile consacrate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.