Dreptul transporturilor

Trimis la data: 2010-06-13 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adriana_T Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contractul de transp are loc intre expeditor sau acela care dobandeste insarcinarea pt transp unui lucru si intreprinzatorul care se oblige a face in numele sau propriu, in socoteala acestuia sau intre unul din acestia si carausul care se insarcineaza a o face. Este o operatiune com si cuprinde contr de transp si 2 contr de comision: -intre exp comitent si comisionarul exp -intre carausul principal si un alt intreprinzator
Contr de transp = conventie prin care o parte se oblige in schimbul unei remuneratii sa efectueze o deplasare de persoane sau marfuri pe o anumita distanta cu un vehicul corespunzator.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Capacitatea: in transp de marf pt exp se apl disp Decret 31. Pt caraus intervine profesionalizarea lui, are calit de comerciant. Pt transp de pers (except)> in caz minor cu priv la cap> acesta poate incheierea c de tr prin simplul fapt al cumparari unei cartel.
Consimtamant: carausul este in stare de oferta permdeoarece indeplin un serv public.

Obiectul: -Carausul este obligat sa transp mf sau calatorul. Exp este oblig sa plateasca pretul transportului. -Pretul poate fi negociat de obicei in transp de mf, dar poate fi si tarifat: ca regula in transp de pers. -Mf tb sa fie det pt itinirariu; sa fie aratate dimensiunile si greutatea acestora, mf trebuie sa fie licita deoareceexista si mf interzise la trnsp sau periculoase.

Orice stipulatie pe care partile o considera nec sa fie trecuta in c de tr. Ex: cond de incarcare, ambalare; agravarea rasp transpotatorului; clauza penala=> in transp este clauza care prestab quantumul despagubirilordat de caraus in caz de intarziere in exe deplasarii convenite sau cel putin criteriile pt calcularea daunelor.
Semnaturi: este obligatorie semnatura transportatorului. Daca nu se respecta nu e trecuta una din clauze => c e valabil. Ex: cand mf nu e det=> c nevalabil.

F probatorie: c de tr e princip instrument probator pt parti, face o tripla dovada: existent c de tr / oblig asumate de parti / preluarea mf de caraus.
C de tr e un inscris cu val ad probationem, nu ad validitatem=> daca acesta lipseste , dovada c de tr se poate face cu oricare mij de prob admis de lg.
Proba credibilitatii=> transportatorul e crezut, in princip, pana la proba contrara (inris tatum).

F calauzitoare: ea contine toate instructiunile de expediere, de instructaj, incarcare, descarcare, ruta, problem tehnice.
F de legitimare: posesorul doc de tr ii da legitimitate ca titular de dr si oblig. Detinatorul legitim al doc de tr poate avea calit de reclamant in justitie.
F reprezentativa: e calitatea documentului de transp de a incorpora valoarea marfii. In transp maritime cu conosament, Conosamentul cuprinde valoarea intrinseca a mf. Odata cu ajungerea la destin si remiterea conosamentului la dest de catre caraus se transmite si dr de prop a mf.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.