Dreptul tratatelor, organizatiile internationale

Trimis la data: 2010-02-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona Manaila
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitia si elementele esentiale ale tratatului = actul juridic care exprima intelegerea privind acordul de vointa intre 3 sau mai multe state ori alte subiecte de drept international in scopul de a crea, modifica sau stinge drepturi si obligatii in raportul dintre ele.Dreptul tratatelor = partea componenta a dreptului international general data de/formata din ansamblul de norme care guverneaza, reglementeaza incheierea, aplicarea, respectarea, interpretarea, modificarea, incetarea precum si orice alta problema care are legatura cu un tratat.

Cursuri similare:

In timp, tratatul a inlocuit cutuma in cadrul raporturilor internationale din motive care tineau de avantajele pe care le prevedeau tratatele in raport de dezavantajele pe care le prezenta cutuma.O importanta deosebita o reprezinta codificarea normelor de drept international - Carta ONU 1945. Din punct de vedere al codificarii prezinta importanta si Conventia de la Viena 1969, 1986.
Elementele esentiale ale tratatului sunt :

1)Subiectii sau partile la tratat sunt atat statele cat si alte subiecte de drept international( organizatiile, Vaticanul, popoarele care lupta pt. eliberare).2)Vointa partilor care trebuie sa fie liber exprimata fara vicii de consimtamant. De obicei, aceasta vointa se exprima in scris si trebuie sa aiba un caracter concordant exprimand acordul celor de la care emana privind oboectul licit si realizabil si scopul tratatului

3)Intentia de a produce efecte juridice - adica intentia de a da nastere, de a modifica sau stinge drepturi si obligatii intre parti.
4)Guvernarea tratatului se face de catre normele dreptului international pt. ca numai actele juridice reglementate de norme de drept international intra in categoria tratatelor.Statele pot incheia si acte care sa fie carmuite, reglementate de dreptul intern, dar acestea se plaseaza nu in categoria actelor de drept international public, ci in cea a actelor de drept international privat.

Denumirea tratatelor Termenul de tratat este denumirea generala care include orice acord incheiat intre state. Indiferent de denumirea lor insa, tratatele au aceeasi forta juridica obligatorie.Denumiri :Tratat - in sens restrans se foloseste pt. a reglementa intelegerile cu privire la unele domenii importante ale relatiilor internationale avand cel mai inalt nivel/grad de solemnitate

Conventia - denumire folosita pt. a reglementa acele intelegeri prin care se stabilesc relatii internationale in domenii special sau determinate(Viena 1969, Montego Bay)Acordul - termen general care desemneaza acele intelegeri internationale intervenite in deosebi in domeniile economic, comercial, financiar, cultural)Pactul - denumire data de obicei unei intelegeri privind domeniile concrete ale relatiilor politice dintre state si care au un caracter solemn

Protocolul - termen fara un continut precis ; se aplica diverselor intelegeri internationale ; de multe ori, este un act accesoriu care insoteste un tratat preexistent in scopul de a-l prelungi, interpreta, completa, modifica. In egala masura protocolul poate desemna si o intelegere de sine statatoare intre state.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.