Drepturile morale

Trimis la data: 2010-04-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_I
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Opera postuma este opera divulgata dupa decesul autorului. Autorul unei oprei are dr. morale de a decide daca in ce mod si cand va fi opera adusa la cunostenta publica.
In ipoteza in care auttorului a decis divulgarea operei acesta poate interveni dupa caz in timpul vieti autorului sau dupa moartea acestuia. Divulgarea operei dupa decesul autorului se poate datora uneia dintre urmatoarele imprejurari:
- autorul a decis ca opera sa fi divulgata la o anumita data dar intre timp a decedat
- autorul a decis ca opera sa fie divulgata dupa decesul sau.

Cursuri similare:

Opera comuna- este opera creata de mai multi co-autori in colaborare, ea se poate prezenta sub 2 forme:
- cea in care contributia fiecaruia autor este distincta
- cea in care contributia co-autorilor nu poate fi diferentiata(ex. manuale scolare, filmele)
Indiferent de faptul ca acesta contributie este sau nu distincta co-autorilor realizeaza in comun o singura opera , care poate fi divizibila sau indivizibila

Opera colectiva -este opera in care contributia personale ale co-autorilor formeaza un tot fara a fi posibil data fiind natura operei sa se atribuie vreun dr. distinct uneia dintre autori asupra ansamblului operei create. In lipsa unei conventi contrare opera colectiva apartine persoanei fizice sau juridice din initiativa careia sub responsabilitatea si sub numele careia opera a fost creata (ex. ziar, dictionar, enciclopedie)
Subiectul dr. de autor

Autorul poate fi persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera . Este exclus ca aceasta calitate sa fie atribuita persoanei juridice deoarece numai persoanele fizice sunt inzestrate cu capacitatea de creatie adica sunt inzestrate cu inteligenta, inspiratie, indemanare,talent, educatie. Calitatea de autor da dr. persoanei fizice care a creat opera de a fi titulara dr. de autor. O persoana fizica poate participa la realizarea unei opere in calitate de autor sau co-autori. Pentru existenta co-autoratului trebuie indeplinite cumulativ 3 conditi:

intre persoanele fizice care participa la realizarea operei sa existe o legatura subiectiva anterioara creari acesteia.
In raportul cu persoana fizica sau juridica care exrcita potrivit legi prerogative dr de autor trebuie sa se faca distinctia intre subiectul primar si subiectul secundar al dr. de autor, astfel subiectul primar este chiar persoana care a creat opera, iar subiectul secundar este persoana fizica sau juridica careia i se recunosc anumite prerogative ale dr. de autor fara ca acea persoana sa fie creatorul operei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.