Drepturile omului in legislatia internationala

Trimis la data: 2010-08-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 2
Autor: Anca Verdea
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inca din timpurile cele mai vechi, pe planul relatiilor dintre state s-au manifestat anumite preocupari cu caracter umanitar. Ele vizau insa numai anumite categorii, specifice, determinate, ca de pilda trimisii diplomatici (solii) carora li se recunostea inviolabilitatea (sancti habentur legati), sau persoanele necombatante (femeile, copiii) care urmau sa fie crutate in cazul cuceririi unor cetati.1

Cursuri similare:

Cu timpul, dreptul international umanitar - intr-o forma mai mult sau mai putin dezvoltata - s-a afirmat in legatura cu aparitia si dezvoltarea normelor cutumiare si conventionale de purtare a razboaielor.2 Evolutia acestui capitol al dreptului international dupa 1648 este dominata de ideea ca nu le este permis beligerantilor sa foloseasca forta peste limitele necesare realizarii scopului razboiului si ca nu sunt permise acele forme de violenta care nu sunt absolut necesare pentru obtinerea victoriei, razboiul fiind considerat numai un raport intre state, iar nu intre indivizi.

Prin Declaratia de la St.Petersburg din 11 decembrie 1868, partile semnatare ale acestui document s-au angajat sa renunte, in caz de razboi, la folosirea unor proiectile care cantaresc mai putin de 400 gr., a proiectilelor explozibile sau incarcate cu substante inflamabile. Ulterior, conferintele de la Haga din 1899 si 1907 au infaptuit o ampla codificare a legilor si obiceiurilor razboiului. Se poate afirma, fara riscul de a gresi, ca in intreaga perioada istorica ce a precedat crearea Organizatiei Natiunilor Unite, preocuparile pentru drepturile omului au avut un caracter limitat si circumstantiat la anumite aspecte.

Astfel, in conditiile Pactului Ligii Natiunilor, document care nu a interzis razboiul ci numai l-a conditionat de indeplinirea prealabila a unor incercari de conciliere, au existat anumite tendinte de a promova documente internationale care sa asigure protectia drepturilor omului, in legatura cu unele aspecte specifice. Asa, de pilda, alaturi de continuarea preocuparilor pentru elaborarea unor norme umanitare in cadrul regulilor admise de purtare a razboiului3 au fost promovate noi initiative pe linia elaborarii dreptului international penal, a sanctionarii unor fapte deosebit de grave care periclitau interesele intregii comunitati internationale .

In aceasta privinta sunt demne de semnalat actiunile pentru combaterea sclaviei, concretizarea intr-un prim instrument juridic adoptat la Geneva, incriminat printr-o conventie incheiata la Geneva la 26 iunie 1936, a comertului cu femei si copii, interzis categoric prin conventiile de la Geneva din 30 septembrie 1921 si 11 octombrie 1933, care dezvolta prevederile conventiilor anterioare, adoptate in aceasta problema la Paris, la 18 mai 1904 si 4 mai 1910 etc.4

Odata cu adoptarea Cartei Natiunilor Unite, problemele drepturilor omului s-au putut afirma pentru prima data in intreaga lor plenitudine, dat fiind faptul ca insasi Carta O.N.U. proclama in art.1 pct.3, ca unul dintre scopurile organizatiei, acela de a realiza "cooperarea internationala in rezolvarea problemelor internationale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar si in promovarea si incurajarea respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale pentru toti, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.