Drepturile reale - patrimoniul

Trimis la data: 2010-07-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corneliu Mondrea
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea de patrimoniu este definita ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale apartinand unor persoane fizice sau juridice determinata, privita ca o suma de valori active si passive strans legate intre ele. Patrimoniul cuprinde o latura activa si o latura pasiva. In activul patrimonial sunt incluse bunuri si drepturi patrimoniale, iar in pasivul patrimonial sunt incluse obligatiile patrimoniale.Caracterele juridice ale patrimoniului Patrimoniul apare ca o masa de drepturi si obligatiuni patrimoniale, care poate suferi modificari sau mutatii, dar patrimonial in sine din punct de vedere juridic este o masa sau o entitate distincta de elemente care o compun.

Cursuri similare:

Existenta patrimoniului are un rol deosebitin cazul raporturilor juridice patrimoniale, deoarece:1. patrimoniul constituie gajul general al creditorilor chirografari. Creditorii chirografari sunt acei creditori care nu au o garantie reala pentru valorificarea creantei lor (gaj, ipoteca, privilegiu, etc), ei au insa dreptul de a urmari toate bunurile mobile si immobile care se afla in patrimoniul debitorului in momentul in care creanta lor a devenit exigibila (a ajuns in termen).
Art.1718 Codul civil prevede ca oricine este obligat personal, va indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si immobile prezente si viitoare.

Deci patrimoniul are functia de gaj al tuturor creditorilor chirografi, acestia putand urmari orice bun mobil sau imobil al debitorului. Codul de procedura civila instituie specializarea gajului general al creditorilor chirografi, astfel ca acestia pentru indestularea creantei lor putand urmiri numai acele bunuri patrimoniale care fac parte din masa patrimoniala in legatura cu care s-a nascut creanta lor.
2. patrimoniul explica si permite subrogatia (inlocuirea reala cu titlu universal). Subrogatia (inlocuirea) este de 2 feluri:
- personala, in cazul inlocuirii unui subiect al raportului juridic civil cu altul

- reala (titlu universal sau particular), in cazul inlocuirii unor bunuri patrimoniale cu altele
Subrogatia reala cu titlu universal are loc atunci cand in masa patrimoniala se inlocuieste un bun cu o valoare egala cu cea a bunului respective, facandu-se abstractie de individualitatea lucrului care iese si a celui care intra in locul sau in masa patrimoniala. Ex. Inlocuirea unui imobil cu suma echivalenta in bani.
Subrogatia reala cu titlu patrimonial are loc atunci cand sunt inlocuite bunurile individuale determinate cu altele de acelasi gen. Aceste cazuri sunt expres prevazute de lege.
3. patrimoniul explica si permite transmisiunea universala si cu titlu universal

- transmisiunea universala a unei mase patrimoniale are loc atunci cand intregul patrimoniu al unei persoane fizice sau juridice se transmite nefractionat unei alte persoane. Se regaseste in cazul mostenirii patrimoniului defunctului de catre un singur mostenitor descendent.
- transmisiunea cu titlu universal este reprezentata de transmiterea fractionata a patrimoniului unei persoane fizice sau juridice catre doua sau mai multe persoane sau desprinderea unei parti din patrimoniul unei persoane pentru a reveni unei alte persoane. Ex. Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice pe cote parti mostenitorilor acesteia sau reorganizarea prin diviziune partiala a patrimoniului unei persoane juridice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.