Drepturile si obligatiile fundamentale ale statului

Trimis la data: 2010-06-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_C
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Specificul statului unitar consta in existenta unui singur sistem de organe supreme ale puterii si administratiei. In relatiile internationale statul unitar apare ca subiect unic de drept international.
Uniunile de state pun probleme speciale in legatura cu calitatea de subiect de drept international, avand o structura statala complexa.
Uniunea de state reprez o forma de asociere a 2 sau mai multe state care dupa intrarea lor in uniune continua sa-si exercite exercitiul in interiorul propriului teritoriu, a atributelor prevazute in actul de constituire al uniunii.

Cursuri similare:

Uniunile de state cuprind o varietate de forme de asociere statale: simple sau traditionale, cum ar fi uniunile personale si cele reale si continuand cu federatii si confederatii sau uniuni create dupa cel de-al 2lea razboi mondial
Uniunea personala se infiinteaza prin asocierea mai multor state avand ca sef de stat sau monarh aceeasi persoana. Uniunea personala astfel creata nu devine subiect de drept international, si fiecare stat component isi pastreaza personalitatea juridica internationala, mentinandu-si aliantele si tratatele, precum si politica externa proprie.

Uniunea reala reprez asocierea a 2 sau mai multe state avand ca sef se stat comun unul sau mai multe organe reale in sfera relatiilor internationale si in alte domenii de interes general. Uniunea are calitatea de subiect de dr international, dar in anumite cazuri si statele componente pot pastra si exercita aceasta calitate in limitele stabilite prin actul constitutiv.
Confederatia reprez asocierea a 2 sau mai multe state, statele participante pastrandu-si independenta si calitatea de subiect de drept international. Desi confederatia nu consituie un stat, ea are calitatea de subiect de dr international.

Pe plan extern, organele confederatiei pot exercita unele atributii: incheierea unor tratate de interes general.
Statul federal constituie o structura complexa constituita din mai multe state are nu mai au calitatea de state in sensul dreptului international, ci numai statul federal are calitatea de subiect de dr international.

Spre deosebire de confederatie, statul federal are o constitutie proprie ca act intern, dispune de organe publice federale cu competente generale care se exercita si asupra cetatenilor statelor componente.
Statele componente au organe proprii dar componenta lor teritoriala se limiteaza la probleme locale ce nu depasesc raza lor teritoriala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.