Echilibrul bugetar

Trimis la data: 2010-11-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_B
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Echilibrul bugetar presupune alegerea unui raport optim intre volumul veniturilor bugetare si cel al cheltuielilor publice, o preocupare pt specialistii in domeniu cat si pt teoreticieni sau guverne astfel teoreticienii clasici cat si cei de dupa Keynes au realizat impactul echilibrul financiar, bugetar asupra economiei in functie de realizare echilibrului intre venituri si cheltuieli, respectiv venituri mai mari decat cheltuielile sau in cel mai rau caz egale cu acestea.

Cursuri similare:

. O parte din teoreticienii vremii chiar si Keynes-ismul in ultima sa perioada mai ales dupa criza economica din 1929 - 1930 cat s-a trecut la economie de piata, au inceput sa ia in calcul si constructia bugetara pe baza de deficit. Bugetele trebuie sa reflecte posibilitatile reale ale economiei unei tari privind volumul cheltuielilor publice care poate fi finantat la un moment dat (de unde vine si necesitatea instituirii si aplicarii unor reguli clare, riguroase care sa fie respectate in filozofia constructiei bugetare).

Dupa 1990 tara noastra a adoptat aceasta practica de a construi bugetul cu deficit mai exact a revenit la tehnica folosita in perioada interbelica pastrand raporturile intre conditiile economice pe plan intern si international de atunci si cele de acum cand Romania este tara membra U.E. . Sarcina solutionarii problemelor ce tin de finantarea si refinantarea bugetului revine in cazul tarii noastre Trezoreriei statului care in momentul ruperii echilibrului intre necesarul platilor si resursele constituite apeleaza invariabil la imprumuturile de stat.

Gestiunea si modul de finantare a deficitului bugetar:
- reprezinta attribute esentiale ale activitatii trezoreriei statului, reglementarile romanesti permit acoperirea decalajulu temporar dintre incasarile si platile din contul general al tezoreriei statului cu resurse venite din partea BNR pe calea imprumuturilor care au termene de rambursare de cel mult 180 de zile si o dobanda calculata la nivelul pietei.

Volumul creditelor nu poate fi mai mare de 10% din totalul creditelor bugetare aprobate prin bugetul de stat sau decat dublul capitalului BNR-ului si a fondului ei de rezerva. Aceasta modalitate de a folosit resursele BNR pt acoperirea golurilor de casa si a deficitului bugetar nu prea mai este aplicata in tarile cu economie de piata puternic dezvoltata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.