Echilibrul economic global

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 20
Autor: Larisa truica
Dimensiune: 119kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In perioada prekeynesiana conceptele de echilibru global aveau la baza in general o viziune microeconomica. Fondatorii stiintei economice desi nu s-au ocupat in mod explicit de echilibrul economic global, au contribuit la formarea unei prime viziuni in acest sens, denumita "echilibrul clasic" (Fr. Quesnay, Leon Walras)

Cursuri similare:

Echilibrul clasic are la baza doua teze fundamantale:
Prima teza - sustine ca intr-o economie de piata bazata pe mecanisme
concurentiale, productia totala se va stabili automat la nivelul care sa asigure utilizarea totala a celor doi factori de productie fundamentali: capitalul si munca, in consecinta fiind
asigurat echilibrul economic.

A doua teza - sustine ca daca productia totala este atinsa si deci ocuparea globala asigurata - inseamna ca a fost realizat echilibrul dintre cererea totala si oferta totala, pe o piata la un anumit nivel dimensional.In concluzie echilibrul global "clasic" se asigura prin functia de autoreglare a sistemului economic prin mecanismul pietei.

Cele doua teze au fost infirmate de realitatea economica.
Echilibrul walrasian - a dominat gandirea economica de la sfarsitul secolului la XIX-lea si inceputul secolului XX. Teoria are la baza conceptul de interdependenta a agentilor economici.

Mecanismul echilibrarii cererii si ofertei depindea de gasirea unui pret de echilibru. In acest scop se pleaca de la premisa ca pe piata se alcatuieste o anumita structura a preturilor, cunoscuta de fiecare consumator si producator, structura care se impune din exterior.

Fiecare agent economic, sau operator economic, urmareste, cum este
normal intr-o economie de piata, maximizarea propriilor avantaje, ceea ce duce din partea lor la formularea unei cereri si oferte proprii. Drept urmare pe piata se formeaza o noua structura a preturilor care rezulta din aceasta ultima confruntare a cererii cu oferta, in
consecinta, in functie de aceasta formulare a cererii si a ofertei apare un nou vector pret.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.