Echilibrul relativ al lichidelor in camp de forte centrifuge

Trimis la data: 2010-04-07
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Costi_S
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Suprafata libera a unui lichid care se afla in repaus intr-un vas este plana orizontala deoarece singura forta de masa care actioneaza asupra lichidului este forta gravitationala. Atunci cand vasul se afla in miscare de rotatie in jurul axei verticale, dupa un timp de la inceperea miscarii lichidul se va roti si el in jurul axei ca un corp solid cu aceeasi viteza unghiulara ω ca si vasul. In acest caz in fiecare punct al masei de lichid va actiona pe langa forta gravitationala si forta centrifuga.
Fc=ω2r pentru unitatea de masa de fluid un r este raza de rotatie a particulei, rezultanta lor fiind normala la fiecare element de suprafata. Fin acest motiv, suprafata libera a lichidului va lua forma unui paraboloid de rotatie (lichidul va urca pe peretii vasului si va cobora in axul vasului).
Ecuatiile diferentiale ale echilibrului pentru un volum elementar de fluid aflat in miscare de rotatie cu viteza ω se pot scrie:

Ultimele relatii reprezinta legea de distributie a presiunilor intr-un fluid necompresibil aflat in miscare de rotatie cu viteza de rotatie ω. Din aceste ecuatii rezulta ca suprafata libera a unui lichid aflat in miscare de rotatie ia forma unui paraboloid de rotatie. Valoarea lui c2 se determina pentru cazul particular al punctului A in care r=0, z=zo si p=p0 (avem presiuni atmosferica).
c2= p0 + ρgz0
p=p0 + + ρg(zo-z)

Nivelul maxim al lichidului din vas in timpul rotatiei se determina considerand ca volumul lichidului este acelasi.
R2zi = Rzo + Aoe R2h1 unde din conditia Pa=Pb => h1= unde R-raza recipientului si r- o pozitie oarecare din masa de fluid. Un camp de forte centrifuge la ω constant, presiunea creste cu patratul razei de rotatie, iar in lungul axei de rotatie pentru r-cst, este o marme care depinde de adancimea zo-z. Un caz particular il constituie centrifuga decantoare sau filtranta in care un tub de fluid( emulsii sau suspensii)

se roteste o data cu recipientul care se afla in jurul axei sale.
Deoarece centrifugele au viteza de rotatie foarte mare,
forta centrifuga este mult mai mare decat forta gravitatiei,
astfel incat suprafata libera a lichidului este practic cilindrica
si coaxiala cu axa de rotatie. In aceste conditii, neglijam
gravitatia g
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.