Echipamente de intrare-iesire

Trimis la data: 2013-01-03
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: andrei20029
Dimensiune: 687kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mouse-ul a fost introdus pentru uzul public in 1984 de catre firma Apple Macintosh. Conceput in anii '60, a durat aproape 2 decenii pentru a deveni o parte componenta standard a unui PC. La inceput nu a fost necesar pentru ca erau utilizate intefete text, iar mai tarziu aceste interfete erau doar emulate inlocuind hartia. In momentul in care mouse-ul a fost lansat de de Macintosh, a avut un succes imediat. Pretul relativ scazut, spatiul restrans ocupat si usurinta in manevrare au fost avantajele care l-au lansat ca lider in competitia pointing - device - urilor.

Cursuri similare:

Cu toate acestea nu a fost prea repede adaptat datorita lipsei de suport in sistemele de operare. In momentul introducerii Interfetelor Grafice cu Utilizatorul (GUI) ca standard mouse-ul s-a dovedit a fi o necesitate.
Rolul mouse-ului este acela de transforma miscarea mainii in semnale pe care computerul le poate utiliza.

1. Bila din interiorul mouse-ului atinge suprafata biroului si se roteste de fiecare data cand mouse-ul se misca.
2. Doua role din interiorul mouse-ului sunt in contact cu bila. Una dintre role este orientata astfel incat sa detecteze miscarea pe axa X, iar celallta pe axa Y. La fiecare miscare a bilei, una dintre aceste role se roteste.

3. Fiecare rola este conectata la un ax pe care este prins un disc cu gauri. La rotirea rolelor axul cu disc se roteste.
4. De fiecare parte a discului este un LED infrarosu si un senzor infrarosu. Gaurile din disc intrerup semnalul dintre LED si senzor, astfel incat senzorul capteaza pulsuri luminoase. Rata de pulsare este corelarea directa dintre viteza mouse-ului si distanta de lucru.

5. Un procesor on-board care citeste pulsurile de la senzorii de infrarosu si le transforma in date binare pe care computerul le poate interpreta. Cipul transmite datele catre computer prin intermediul cordonului mouse-ului.De notat este faptul ca fiecare disc are doua perechi LED/senzor una de fiecare parte a discului. Acest aranjament este utilizat pentru a se detecta directia de rotatie a discului.

In fata fiecarui sensor este fixata o mica bucata de plastic prevazuta cu o fereastra prin care semnalul de la LED este interceptat. Diferentierea, pentru detectarea sensului de rotire consta in amplasarea mai inaltata a uneia dintre cele doua "ferestre" astfel incat senzorii capteaza defazat in timp semnalul de la LED. Astfel exista timpi in care unul dintre senzori primeste pulsuri, iar celalalt nu.

4.1.1. Mouse-ul optic
Ca un caz particular vom analiza mouse-ul optic. Acesta, pare sa ia incet locul mouse-ului standard (cu bila). Tehnologia mouse-ului optic a fost dezvoltata de catre firma Agilent Technologies si prezentata publicului la sfarsitul anului 1999. In prezent mouse-ul optic este capabil utilizeaza o camera microscopica capabila sa realizeze pana la 1500 de imagini/secunda. Capabil sa lucreze pe aproape orice suprafata, mouse-ul este prevazut cu un mic LED de culoare rosie care trnasmite semnale luminoase pe suprafata unui senzor de tip CMOS (Complimantary Metal - Oxide Semiconductor).

Acesta transmite fiecare imagine unui procesor de semnal digital (DSP) pentru analiza. Capabil sa relizeze 18 m9ilioane de instructiuni pe secunda detecteaza modelul suprafetei si cum s-au deplasat detaliile acestuia de la imaginea anterioara. In baza determinarilor schimbarilor de pozitii in cadrul secventelor succesive DSP determina distanta si directia de miscare si le transmite noile coordonate computerului.Mouse-ul poate comunica cu computerul pe portul PS/2, serial sau USB. Modul de realizare al trasferului de date pe aceste porturi a fost tratat in capitolul II al acestui curs.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.