Economentrie

Trimis la data: 2009-10-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 88
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana_P
Dimensiune: 766kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un moment important in constituirea si dezvoltarea Econometriei ca disciplina economica de frontiera, aparuta in domeniile de interferenta ale teoriei economice, statisticii si matematicii, se considera anul 1930 (29 decembrie), cand s-a infiintat la Cleveland Societatea de Econometrie (Econometric Society), avandu-i ca initiatori pe: Irving Fischer - presedinte, L. V. Bortkiewicz, R. Frisch, H. Hotelling, L. Schumpeter, N. Wiener si altii.
Un rol deosebit in dezvoltarea si popularizarea econometriei l-a avut revista acestei societati, "Econometrica", care apare trimestrial, incepand din ianuarie 1933.

Cursuri similare:

Etimologic, termenul de econometrie provine din cuvintele grecesti: eikonomia (economie) si metren (masura). El a fost introdus (1926) de catre Ragnar Frisch, economist si statistician norvegian, prin analogie cu termenul "biometrie", folosit de Fr. Galton si K. Pearson la sfarsitul secolului XIX, care desemna cercetarile biologice ce utilizau metodele statisticii matematice.
Dar nu cei care au introdus termenul si au infiintat Societatea de Econometrie au si "inventat" aceasta disciplina.

Sub aspect istoric, studierea cantitativa a fenomenelor economice este mult mai veche. Printre precursorii econometriei moderne pot fi citati: F. Quesnay, W. Petty, Gregory King, A. Cournot, Leon Walras, E. Engel, A. Marshall, R. A. Fisher, K. Pearson si altii.
In perioada contemporana, contributii importante la dezvoltarea econometriei au fost aduse de:

Conform acestor definitii, un studiu econometric presupune:
- existenta prealabila a unei teorii economice privind fenomenul, procesul sau sistemul economic cercetat, pe baza careia se construieste modelul economic, care reprezinta formalizarea ipotezelor teoriei economice cu privire la fenomenul, procesul sau sistemul investigat;- posibilitatea aplicarii metodelor inductiei statistice la verificarea ipotezelor teoriei economice; construirea modelului econometric si rezolvarea acestuia.
Aceasta definitie restrictiva exclude din domeniul econometriei cercetarile economice care nu se fundamenteaza pe:

- o teorie economica - implicita sau explicita privind modelul econometric al fenomenului, procesului sau sistemului studiat;
- o interpretare aleatoare a modelului respectiv.
Astfel, analiza seriilor cronologice, modelul lui Leontief (B.L.R.) ca si statistica economica (care se fundamenteaza pe metoda balantelor) nu intra in sfera de cuprindere a econometriei: prima, deoarece existenta unei teorii economice nu este necesara, iar ultimele doua, fiindca nu permit aplicarea metodelor inductiei statistice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.