Econometrie si previziune economica

Trimis la data: 2010-08-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu_C
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Econometria are ca obiect cunoasterea mecanismelor de desfasurare a proceselor economice, descrise de seriile de date statistice, prin utilizarea metodelor cantitative de natura statistica sau matematica.
Termenul de econometrie (din grec. Oikonomie=Economie si Metron = Masurare) are doua sensuri:in sens larg: include analize bazate pe estimari numerice (exprimari cantitative prin masurare), atat a relatiilor de dependenta dintre fenomenele economice, cat si a aspectelor ce privesc gradul de concentrare, de sensibilitate si de intensitate a fluctuatiilor din economie;In sens restrans: include studiul relatiilro de dependenta dintre variabilele economice, inclusiv a variabilitatii proceselor economice in timp apeland la procedee specifice (regresie si testare).

Cursuri similare:

Managementul implica atat relatii (cu mediul extern firmei si cu proprii angajati), cat si procese manageriale. Procesele manageriale cuprind trei faze: faza previzionala, faza operationala si faza finala, de comensurare si evaluare a rezultatelor. Prin urmare, previziunea este o caracteristica de baza a manage-mentului. Dar managementul se refera la o serie de actiuni fara de care nu poate exista o firma, si anume: analiza mediului extern, definirea strategiei si politicilor firmei, organizarea firmei si structurarea activitatilor acesteia bazate pe functiunile firmei sau intreprinderii, selectia, recrutarea si angajarea fortei de munca (executantilor) si comunicarea cu personalul firmei, decizia sau procesul decizional, sistemul de management (tehnici, metode si stiluri de conducere) si sistemul informational.

Toate acestea pornesc de la anticiparea viitorului firmei si marcheza sensul existentei acesteia. Procesul managerial implica o multitudine de cunostiinte, abilitati, actiuni, responsabilitati, decizii, care dupa Hanri Fayol (1916) pot fi grupate in cinci functii ale managementului: planificare, organizare, comanda, coordonare, si control-evaluare. Pentru o intelegere mai clara a locului previziunii in actul managerial este util sa recapitulam functiile managementului: de previziune, de organizare, de coordonare, de antrenare (comanda) si de control. Functia intreprinderii reprezinta ansamblul proceselor de munca omogene, asemanatoare sau complementare.

Functiile intreprinderii se regasesc in activitati. In cadrul firmelor moderne exista cinci functiuni principale: de cercetare-dezvoltare, comerciala, de productie, financiar-contabila si de personal. In toate aceste functiuni se regasesc functiile managementului si implicit previziunea. Principalele instrumente de previziune utilizate in activitatea manageriala sunt: prognoza, programarea, planificarea si bugetarea. Prognoza studiaza sistematic viitorul considerat camp de actiune si anticipeaza evolutia probabila a proceselor si fenomenelor, pornind de la realizarile perioadei precedente, de la tendintele conturate si considerand, cu un anumit prag de incertitudine, modificarile previzibil a avea loc.

Programarea este anticiparea actiunilor viitoare pe secvente in timp si spatiu, avand durata si resursele posibile in scopul realizarii unui obiectiv. Planificarea este procesul de determinare a cerintelor organizatiei si de alocare a resurselor. Bugetarea reprezinta procesul de aprobare a alocarilor de resurse strict necesare (translatia in practica a planificarii si programarii cerintelor anuale de finantare). In managementul actual se integreaza sistemul de planificare - programare - bugetare (SPPB), care face parte din strategia firmei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.