Econometrie si previziune economica

Trimis la data: 2009-07-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 23
Autor: Andrei Gheara
Dimensiune: 578kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Progresul continuu al societatii contemporane este strans legat de realizarea a numeroase obiective in diferite sectoare de activitate. Metodele traditionale fac fata cu greu complexitatii mereu crescande a proiectelor, a cerintelor sporite privind obtinerea unor parametri economici corespunzatori. Din aceasta perspectiva, rezolvarea
problemelor economice este o lupta cu timpul si cu eforturile materiale sau costul. Tendintele negative care conduc la depasiri de termene si costuri se manifesta, uneori, tot mai intens pe masura avansarii lucrarilor, singura cale de evitare sau de atenuare a lor este folosirea unor metode stiintifice de previziune, planificare, decizie si control.

Cursuri similare:

In etapa actuala de dezvoltare economica, pe langa extraordinara complexitate a tuturor activitatilor de productie a bunurilor materiale se ridica cu deosebita acuitate si problema resurselor materiale de a caror limitare suntem nevoiti sa tinem mereu seama. De altfel, crizele economice au la origine si problema resurselor limitate, ceea ce declanseaza crize energetice cu influente asupra intregii economii.

Toate aceste elemente impun cu necesitate folosirea metodelor stiintifice de abordare si solutionare pe care le ridica practica economica. Asadar, sarcinile ce stau in fata economistului (chiar si cel din departamentul financiar - contabil) sunt foarte complexe si, prin urmare, el trebuie sa aiba cunostinte tot mai cuprinzatoare si din alte domenii, mai ales in ceea ce priveste modelarea fenomenelor economice.

Astfel, azi nu mai putem vorbi de o buna pregatire a economistului daca nu are cunostinte si nu stie sa utilizeze metode si modele ale cercetarilor matematice si statistice. Specializarile in pregatirea economica superioara sunt diversificate, pe linga specializarea financiar contabila exista specializari in comert, economia industriei constructiilor si transporturilor, in economia agriculturii, in planificare si cibernetica carora li s-au adaugat in ultimii ani si specializari in economia serviciilor de alimentatie publica si turism.

In aceasta lucrare incercam sa conturam o tematica a continutului cunostintelor de matematica si statistica pe care trebuie sa le aiba un economist modern, pregatirea sa trebuind totusi adoptata in functie de cerintele disciplinelor de profil care-i asigura viitorului economist specializarea. Economistul trebuie sa stie sa faca rationamente corecte si riguroase caci numai in felul acesta ne vom asigura ca este capabil sa inteleaga modele noi, sa le aplice efectiv in rezolvarea unor probleme concrete pe care le ridica practica economica.

Aceasta ii da posibilitatea sa patrunda adanc in esenta fenomenelor, sa sintetizeze si sa faca abstractizari si eventual sa aduca corectii modelelor sau sa construiasca modele noi.Ansamblul activitatilor umane desfasurate in sfera productiei, distributiei si consumului bunurilor si serviciilor este numit economie. Putem insa privi economia si ca un studiu analitic ce se ocupa de relatiile care exista sau pot fi presupuse ca exista intre marimi masurabile direct.

Preturile, dobanzile,veniturile, costurile, cantitatile de marfuri vandute sau cumparate pe piata si cantitatile de factori de productie
folositi de o intreprindere sunt numai cateva exemple de marimi variabile folosite in economie. Unele din aceste marimi pot fi masurate in unitati fizice sau naturale, altele numai in bani sau in alte unitati valorice. Important este ca ele sunt masurate in niste unitati oarecare. Deci nu exista nici o indoila ca in economie se pot aplica metode matematice si statistice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.