Economia Comertului

Trimis la data: 2009-05-23
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 7
Autor: Monica
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comertul:este o activitate inseparabila a distributiei (J Bremont, A Geledon "Dictionar economic si social");distribuie in modalitati diferite marfurile de la micul negustor la hipermagazin, de la vanzare prin etalare la forma moderna a marchendissing-ului;activitate constand in a cumpara bunuri, servicii sau valori pentru a le vinde (dupa transformare) sau pentru a le inchiria sau a le ceda in folosinta contra unui pret.

Cursuri similare:

Notiune de comert
Sub aspect juridic defineste transferul titlurilor de proprietate asupra materialelor sau a serviciilor precum si a prestatiilor de servicii realizate intre diferite stadii ale productiei sau intre producator sau consumator.

Defineste o profesiune care se practica in cadrul economiei de piata asigurand realizarea actelor de schimb.Functie economica ce consta in a cumpara materii prime sau alte produse pentru a le vinde in acelasi stadiu fizic, dar in conditiile preferate de catre consumator (timp, loc, cantitati, sortiment pret).

Un ansamblu de activitati care privesc un produs din momentul investitiei sau al manifestarii intentiei de a-l crea, pana la distrugerea sa in procesul de consum, indiferent care ar fi forma acesteia.

Activitatea de comert s-a transformat dintr-o simpla activitate de intermediere - intr-o activitate creatoare de utilitati.
In comert se desfasoara urmatoarele categorii de activitati:activitate de intermediere a actelor de vanzare - cumparare;activitate legata de:distributia fizica;cercetarea pietei;informarea populatiei;
educarea consumatorilor;publicitatea;crearea cadrului ambiental necesar desfasurarii actului de vanzare -cumparare;crearea conditiilor adecvate de utilizare a produselor, etc..

In concluzie:comertul este un sector creator, nu de bunuri, ci de utilitati;comertul este reprezentant in serviciul utilizatorilor si al producatorilor;comertul are rolul de instrument de reglare a mecanismului de piata;

1.1.2 Actele de comert
Reprezinta o actiune efectuata in procesul realizarii unei profesiuni comerciale.

Actele de comert sunt de mai multe categorii:
-acte de comert naturale;
-acte de comert formale (proforme);
-acte de comert potrivit teoriei accesorii.

Acte de comert naturale:
Sunt reprezentante de acele activitati care prin ele insele reprezinta comert dand profilul profesiunii celor implicati in realizarea lor.
Clasificare:totalitatea cumpararilor de marfuri in scopul revanzarii lor sau inchirierii lor;activitatea interpusilor dintre participantii la tranzactiile comerciale (brokeri, curtieri)transformarea materiilor prime in obiecte de consum;activitati de transport;activitate bancara;
alte activitati desfasurate de agentiile de schimb valutar, birouri de afaceri, intreprinderi de spectacol public, etc..

Acte de comert proforme sau formale sunt actele de comert a caror substanta comerciala este data de forma lor si au ca obiect operatiuni realizate sub acoperire sau prin intermediul scrisorii de schimb.

Actele de schimb in virtutea teoriei accesoriei cuprind toate operatiunile ce se refera la acele acte, care sunt pur civile prin natura lor, dar devin comerciale, daca sunt facute de catre un comerciant cu ocazia realizarii unei anumite laturi a activitatii sale comerciale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.