Economia Uniunii Europene

Trimis la data: 2010-08-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 126
Autor: Elena Lovin
Dimensiune: 52kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acceptiuni ale integrarii economice:Integrarea poate fi inteleasa ca un proces sau ca o stare de fapt;Obiectul integrarii il pot reprezenta: populatii, zone geografice, piete, productii de bunuri, resurse,Exista un larg consens in randul specialistilor cu privire la urmatoarele aspecte:faptul ca integrarea economica se refera la diviziunea muncii si la specializarea intra si internationala.

Cursuri similare:

Filozofii integrative
Neofunctionalismul
Integrarea va incepe in sectoare din "zona low politics" care trebuie sa fie strategice d.p.v. economic;Se va crea o "inalta autoritate" care sa supraveheze procesul de integrare (tehnocrati).Integrarea unor sectoare va crea presiuni pentru integrarea altor sectoare;Grupurile nationale de interese isi vor orienta loialitatea si actiunile de lobby catre noul centru de decizie,

Creste complexitatea reglementarilor si devin necesare arhitecturi institutionale comune;La inceput integrarea politica are un rol secundar. Interguvernamentalismul:Suveranitatea apartine statului-natiune, chiar daca acesta opteaza sa o exercite in comun la nivel european (regional).Actorii supranationali vor avea mai putina importanta decat guvernele nationale atunci cand se decide viitorul gruparii.

Integrarea economica nu conduce automat la cea politica conform schemei neofunctionaliste.Vor trebui sa prevaleze dimensiunile politice si interesul national.Identitatea si loialitatea nationala nu sunt foarte predispuse la schimbare. Multi-level governance.Identificarea masurilor de politica sectoriala si macroeconomica generala este partajata la diverse niveluri de decizie.Guvernele nationale mentin un rol decizional important dar controlul se delocalizeaza la nivel supranational.

Suveranitatea nationala individuala se dilueaza in acest proces decizional colectiv si institutiile supranationale au un rol autonom care nu deriva din cel de reprezentanti ai guvernelor nationale.Apar anumite pierderi de control in procesul decizional ca urmare a majoritatii calificate.

Se poate vorbi de integrarea statica si de integrarea dinamica.Integrarea statica reprezinta o stare de fapt in care componentele unei economii compozite nu mai sunt in mod semnificativ delimitate prin frontiere economice, ci functioneaza interdependent, maximizand efectele sinergice.Integrarea dinamica presupune eliminarea treptata a frontierelor economice dintre statele participante, acestea fuzionand intr-un ansamblu functional mai cuprinzator.

Ratiunile pentru care integrarea incepe cu piata bunurilor:Armonizarea intre interesele sectoarelor care solicita protectie si inclinatia consumatorilor spre liber schimb este mai facila in cadrul unei grupari integrationiste.Se pot folosi instrumente alternative (politici de ajustare structurala, bariere netarifare, proceduri administrative) pentru a interveni la nivelul proceselor economice.Aspecte esentiale de politica economica (cresterea economica sau redistribuirea veniturilor) sunt mai fezabile daca se pastreaza la nivel national.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.