Economia comunitatii europene

Trimis la data: 2009-04-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 1
Autor: Medeea Mares
Dimensiune: 35kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fundamentele constructiei europene :De la sase state initial (Germania Federala, Belgia, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda), Comunitatea Europeana a ajuns la douazeci si sapte de membri.Prima extindere a avut loc la 1 ian. 1973 prin intrarea Marii Britanii, Irlandei siDanemarcei
( Tratatele de aderare din 22 ianuarie 1972). Norvegia, care urma sa faca parte din acest "vagon" a refuzat aderarea la Comunitatea Europeana prin referendumul din septembrie 1972.

Cursuri similare:

Cea de-a doua extindere a Comunitatilor a avut loc la 1 ian. 1981 prin intrarea Greciei, legata de Comunitatile Europene inca din 1961 printr-un acord de asociere (Tratatul de aderare din 28 mai 1979).
Cea de-a treia extindere s-a facut la 1 ianuarie 1986 prin intrarea Spaniei si Portugaliei, legate de Comunitatile Europene inca de la inceputul anilor 1970 prin acorduri comerciale (Tratatul de aderare din 12 iunie 1985).

Intrarea Greciei, Spaniei si Portugaliei in Comunitatile Europene a insemnat pentru aceste state integrarea in Europa democratica si liberala.Odata cu reunificarea germana ( 3 octombrie 1990), Comunitatile Europene au integrat teritoriul fostei R.D.G. in Germania Federala. S-au dovedit, totusi, necesare unele masuri tranzitorii, in domeniul industrial sau agricol.Cea de-a patra extindere a avut loc la 1 ian. 1995 prin intrarea Austriei, Suediei si Finlandei.

Aderarea acestor trei state, membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS) a fost pregatita din 1994 prin Spatiul Economic European (SEE). Aderarea a fost aprobata in aceste trei tari prin referendum. Norvegia, care trebuia sa figureze in acest "vagon" a respins, pentru a doua oara, aderarea sa prin referendum organizat la 28 noiemb.1994.
In ceea ce priveste statele din Europa de Est, dificultatile erau cele de ordin economic.

Orice extindere prematura spre Est s-ar fi tradus in mod necesar pentru Comunitatea europeana printr-un cost bugetar important (cresterea cheltuielilor pentru politica agricola comuna - PAC - si a fondurilor structurale, al carei obiect este de a acorda finantari regiunilor comunitare in intarziere de dezvoltare) si printr-o concurenta crescuta in sectoarele aflate in dificultate (siderurgie, de exemplu).

orice noua extindere punea dificultati de ordin institutional: dificultatea de a lua decizii atunci cand se cerea unanimitate, compozitie supraabundenta a Parlamentului European si a Comisiei.
PIATA UNICA - COMPONENTA ESENTIALA A UNIUNII ECONOMICE
Dezvoltarea istorica a omenirii demonstreaza ca schimbul de activitati constituie un principiu unificator al societatilor umane, un factor de coeziune dintre popoare si de progres al acestora. Evolutia vietii economice ne arata ca activitatea economica este mai eficienta atunci cand societatile sunt unice decat atunci cand sunt divizate, iar elementul unificator, de progres, se considera a fi piata unica
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.