Economia de piata

Trimis la data: 2010-03-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina Seric
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conform dictionarelor, entitatea este ceea ce poate fi descris si luat in considerare in mod individual (o activitate, un produs, o persoana, o organizatie, etc.). Marfa este o entitate care poate fi obiectul comertului. Piata este locul public unde se vand si se cumpara marfurile.
Cererea reprezinta intentia efectiva a cumparatorului de achizitie a unui produs sau a unui serviciu. Reprezentand nevoia solvabila a consumatorului, cererea depinde invers proportional de pretul produsului. Ea mai este determinata si de venitul cumparatorului precum si de raportul dintre pretul produsului si de preturile altor produse similare de pe piata.

Cursuri similare:

Oferta reprezinta actiunea de a propune un contract unui partener sau cantitatea de bunuri ori servicii care pot fi incluse pe piata la un pret dat. In acest moment, un pic fortat, vom defini entitatea care alimenteaza piata sau care se alimenteaza de pe piata organizatie.
Putem spune ca piata este produsul unei organizatii si ca organizatia este dependenta de piata.

Mai putem afirma ca piata este "spatiul" de concurenta dintre organizatiile care sunt locurile de productie pentru piata.
Prin urmare, din punctul de vedere al economiei politice, piata este un mecanism economic reprezentat de o retea complexa de activitati si functii ce se interpun intre producator si consumator, cu caracter obiectiv si istoric, daca tinem seama ca ea "a devenit necesara cand functia consumatorului s-a separat de functia productiva" (A. Toffler).

Economia de piata este un sistem de organizare economica in care piata si concurenta, ele singure, hotarasc ce bunuri si in ce cantitate se produc, cum se impart rezultatele obtinute, dupa activitatea depusa, cat din aceste rezultate se economiseste, cat se investeste si cat se consuma. Prin urmare economia de piata este un sistem de organizare economica in care mecanismele naturale ale pietei asigura, singure, echilibrul permanent dintre cerere si oferta, fara necesitatea unei interventii exterioare, de orice fel.

Acesta este un punct de vedere, dar nu singurul.
G. Soros "cel mai inspirat investitor din toate timpurile ... si probabil cel mai perspicace analist contemporan" (dupa Barton, M. Biggs si Morgan Stanley), analizand capitalismul global, sustine:
"In schimb, exista convingerea, raspandita pe scara larga, ca pietele se autocorecteaza si ca o economie globala poate inflori fara a fi nevoie de o societate globala. Se afirma ca permisiunea ca fiecare sa-si vada de propriile interese serveste de fapt interesului comun tuturor si ca incercarile de protectie a interesului comun prin procese decizionale colective deformeaza mecanismele pietei. Acest tip de economie se numea laissez-faire...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.