Economia intreprinderii

Trimis la data: 2009-06-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 76
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 19
Autor: Stefan Maidan
Dimensiune: 110kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Firma (intreprinderea) este considerata celula de baza in mecanismul complex al functionarii oricarui tip de economie si in acelasi timp formeaza obiectul de studiu al microeconomiei. Cu toate ca exista mai multe definitii referitoare la ce este si care este scopul final al intreprinderii in economie, voi prezenta succint o astfel de definitie, tinand cont de aspectele urmarite in abordarea teoriei firmei. Astfel, firma reprezinta o entitate tehnico-materiala si umana, delimitata spatial si care, prin reunirea si combinarea factorilor si a tehnicilor de productie creaza valori noi (bunuri, servicii), ce asigura satisfacerea cererilor de pe piata si astfel continuarea si dezvoltarea propriei activitati.

Cursuri similare:

Vorbind de tipologia firmelor, asa cum am stabilit intr-un alt capitol al lucrarii, voi prezenta cateva elemente referitoare la forma de organizare a intreprinderii cunoscuta sub numele de concern. Acest termen provine din limba germana, unde konzern, la plural konzerne, desemna mari grupuri industriale din economia germana constituite pentru a domina un anumit tip de piata si pentru a mentine un anumit nivel al preturilor si profiturilor dintr-o anumita ramura a industriei.

Acest tip de firma, organizat dupa modelele stabilite de Frank Taylor in privinta organizarii productiei si a muncii si constituita din societati ce isi pastreaza autonomia, a trecut Oceanul si s-a impus si in economia in plina dezvoltare a S.U.A.. Ca exemple de concerne, putem aminti: Krupp, I. G. Farben, Du Pont de Nemours, General Motors, s.a.m.d..

Nu este lipsit de interes, discutand despre teorii si practici economice in timp si spatiu, sa fac o precizare in legatura cu o forma a firmei, nascuta in indepartata Japonie in perioada Meiji (1868-1912), cunoscuta sub numele de Zaibatsu, adica o forma de conglomerat ce aduna sub controlul unei firme holding (,,honsha") activitati industriale diverse, banci, companii de asigurare si societati comerciale. Dominate de marile familii nipone, precum Mitsubishi sau Sumitomo, putine la numar si care au sub control activitati atat de diverse, aceste Zaibatsu obtin profituri substantiale, ca si o considerabila putere economica si politica.

Prelungind problema tipologiei firmelor, trebuie sa accentuez ca esenta sistemului capitalist este reprezentata de proprietatea privata si firmele (companiile) cu raspundere limitata. In acest tip de companie se limiteaza riscurile investitorilor (actionarilor), astfel ca in cazul declararii falimentului se pierde investitia facuta in actiunile firmei, deci nu mai mult decat s-a investit. Numele firmelor din intreaga lume vin sa intareasca aceasta realitate: astfel, prescurtari ca Ltd. (Limited) sau Inc. (Incorporated) pentru lumea anglo-saxona, GmbH (Gesellschaft mit beschrankte Haftung) pentru Germania sau S.A.

(Societe Anonime, Sociedad Anonima) pentru firmele din spatiile de limba franceza si spaniola , au semnificatia tot ,,limitat". Definirea in felul acesta a investitorilor, adica a actionarilor, sub numele generic de ,,anonimi", designeaza faptul ca acei creditori ai respectivei firme nu au dreptul de a-i urmari pentru neplata sumelor datorate in cazul intrarii companiei in faliment.

Spuneam la inceputul capitolului ca firma este o entitate spatiala, de aceea o mare importanta in prezenta analiza este si utilizarea celuilalt aspect: dezvoltarea ulterioara de catre A. Weber a teoriei amplasarii spatiale a unitatilor (industriale) , enuntata initial, dupa cum stim de Johann Heinrich von Thunen, cand s-a referit la unitatile din ramura agriculturii.

In esenta, aceasta teorie prevedea amplasarea fimelor producatoare de bunuri mai putin voluminoase in apropierea surselor de materii prime si materiale necesare productiei, pe de o parte si pe de alta parte , amplasarea unitatilor producatoare de bunuri cu greutati mai mari langa pietele de desfacere, toate acestea avand ca finalitate si reducerea cheltuielilor de transport, actiune concretizata in principiul "standort", formulat inca de la inceputul secolului XX de A. Weber.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.