Economia intreprinderii

Trimis la data: 2013-06-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 223
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mafia_gigi06
Dimensiune: 2028kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
surse materiale, financiare si umane in scopul obtinerii unui profit. Ea tre-buie inteleasa ca un ansamblu de elemente aflate in interactiune permanenta.Elementele obligatorii ale aparitiei si fundamentarii unei intreprinderi sunt acelea ale indeplinirii, cumulativ, a urmatoarelor conditii: existenta unei nevoi nesatisfacute, cu posibilitatea de a se transforma in cerere potentiala; posibilitatea organizarii unitatii intre resursele mate-riale, financiare si umane, printr-un mod eficient de organizare si con-ducere a firmei;

Cursuri similare:

Ea trebuie inteleasa ca un ansamblu de elemente aflate in interactiune permanenta.Elementele obligatorii ale aparitiei si fundamentarii unei intreprinderi sunt acelea ale indeplinirii, cumulativ, a urmatoarelor conditii: existenta unei nevoi nesatisfacute, cu posibilitatea de a se transforma in cerere potentiala; posibilitatea organizarii unitatii intre resursele mate-riale, financiare si umane, printr-un mod eficient de organizare si conducere a firmei;

Acest capitol prezinta intreprinderea sub diferite aspecte, ca produs si agent al mediului economic, apoi ca organizatie, fiind evidentiate tra-saturile definitorii ale acesteia in abordare sistemica. Fiecare intre-prindere constituie o unitate distincta, atat fata de alte intreprinderi care apartin aceleiasi ramuri sau subramuri, cat si fata de cele care apartin altor ramuri. Astfel, exista o ampla tipologie de intreprinderi, acestea putandu-se grupa dupa un sistem complex de criterii, prezentate pe larg in acest capitol alaturi de modalitatile de creare a intreprinderilor si de etapele de infiintare a acestora in conformitate cu Legea nr. 31/1990.

Costul tranzactiei, relatia de proprietate si strategiile manageriale reprezinta argumente ce justifica necesitatea formarii de asocieri a intreprinderilor, in acest capitol fiind prezentate si modalitatile de aso-ciere ale acestora: grupurile de intreprinderi reprezentate prin grupul industrial, grupul comercial, grupul de interese economice si grupul de participatie, holdingul, cea mai mare celula organizatorica din economia de piata, cartelul (simplu si perfectionat), concernul si trustul.

In acelasi timp, pentru realizarea obiectului sau de activitate, intreprinderea genereaza necesitati noi. Pentru satisfacerea acestora, intreprinderea intra in relatie cu alti agenti de mediu. Dubla postura in care intreprinderea apare in cadrul mediu-lui, ca beneficiar al unor produse sau servicii realizate de anumiti agenti si de pres-tatori de servicii pentru alti agenti, o plaseaza pe aceasta in randul agentilor de me-diu. In masura in care intreprinderea apare in relatie de vanzare - cumparare sau in alte tipuri de relatie generate de acestea, actioneaza ca agent economic si de piata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.