Economia mediului

Trimis la data: 2010-05-28
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 56
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 37
Autor: Larisa Motru
Dimensiune: 186kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economia mediului ca disciplina a fost introdusa in planurile de invatamamt superior geografic impreuna cu Managementul mediului pentru a intregii cunoastere, sub mai multe aspecte, a mediului inconjurator care a suportat multiple interventii dorite si nedoite in ultimele decenii ale secolului XX.Prin cursul de Economia mediului, potrivit tematicii abordate se incearca insusirea principalelor aspecte privind relatia dintre mediu si economie, structurile, mecanismul si modelele economice in raport cu mediul inconjurator.

Cursuri similare:

De asemenea se prezinta resursele de mediu - neregenerabile si regenerabile, si modul cum trebuie exploatate in conceptia dezvoltarii durabile.In sintetizarea acestor note de curs ne-am folosit de cateva lucrari care le consideram esentiale pentru continutul acestora si anume - C. Negrei - Bazele economiei mediului (1996), G. Georgescu - Reforma economica si dezvoltarea durabila (1995), Camelia Camasoiu - Economia si sfidarea naturii (1994), C. Parvulescu - Economia si valorificarea intensiva a apelor (1978) si V. Rojanschi - Economia si protectia mediului (1997).

Asa cum le-am intitulat aceste note de curs consideram ca sunt utile, in egala masura studentilor, masteranzilor si profesorilor din invatamantul preuniversitar implicati in educatia elevilor privind protectia mediului.Desi problema mediului inconjurator, nu este noua, ea stand in atentia mai mult sau mai putin constienta a omului, a societatii inca de la inceputul industrializarii (prima jumatate a secolului al XIX-lea), n-a devenit acuta decat in a doua jumatate a secolului XX - fapt ce a determinat o serie de organisme nationale si internationale sa se sesizeze de consecintele nu numai asupra sanatatii societatii dar, si asupra productivitatii economice nu pe termen scurt si mediu ci pe termen lung.

In acest context s-a ajuns la necesitatea analizelor economice in contextul starii mediului si problemele de management ale acestuia.Problema abordarii economiei prin prisma mediului a condus si la cateva formulari ale acestui domeniu si anume: economia mediului inconjurator, economic, ambianta, economia mediului natural, economia protectiei mediului.

Aceste variatii pe aceeasi tema - mediu, se datoreste definitiilor date in ultimele decenii de mediu natural, mediu inconjurator, mediu ambiental si, evident, mediu geografic.Fara a insista asupra acestor diferentieri consideram ca termenul cel mai potrivit este de economia mediului.

Economia mediului, considerata ca disciplina economica, desi noi o consideram ca este interdisciplinara de granita intre economie si disciplinele care ocupa de studierea componentelor mediului, a starii si protectiei lui, se ocupa cu evaluarea capacitatii sistemului natural (?) de a participa la transferul catre sistemul artificial (?) in regim static si dinamic a resurselor sale in conditiile mentinerii potentialului si calitatilor acestora si a capacitatii de regenerare.Economia mediului trebuie sa aiba ca obiectiv principal fundamentarea deciziilor eficiente de gestionarea resurselor mediului de catre om, de a se desfasura activitatile economice in concordanta cu legile naturii.

Deci mentinerea capacitatii de regenerare, prevenirea degradarii si reconstructia mediului deteriorat in scopul eficientei activitatilor economice sunt obiective ale economiei mediului.Altfel spus, Economia mediului trebuie sa se ocupe de: gestionarea rationala a resurselor, daunele si costurile legate de mediu, instrumentele economice ale politicii de mediu, mijloacele micro si macro economice de protectia mediului.

Pentru atingerea obiectivelor economiei mediului se contureaza cateva directii sau cateva laturi ale acestei discipline:
- elaborarea tehnicilor de evaluare, in sens financiar, a fenomenelor legate de evolutia mediului si utilizarea unor metode de analiza ca suport decizional;
- definirea si aplicarea instrumentelor politicii de mediu;
- evaluarea dimensiunilor fenomenelor si politicilor de mediu, la scara regionala si globala (de la nivel national la cel international);
- fundamentarea trecerii de la un model de dezvoltare sectoriala la modelul de dezvoltare integrala si durabila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.