Economia mondiala

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 1
Autor: Oana Lisceanu
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitia subdezvoltarii se bazeaza pe teoria generala a dezvoltarii. Conceptul de dezvoltare economica este multidimensional - el fiind privit ca fiind capacitatea unei economii nationale de a genera si sustine o crestere anuala a PIB-ului/locuitor sau in plan mai larg a PNB/locuitor.Dar experienta multor popoare din lumea a III-a a demonstrat ca, chiar daca acestea au inregistrat o crestere a produsului intern pe locuitor, saracia si somajul s-au extins, iar neechitatea distribuirii veniturilor a atins forme alarmante.

Cursuri similare:

Banca Mondiala arata ca dezvoltarea inseamna imbunatatirea calitatii vietii, iar in special in tarile sarace o calitate mai buna a vietiiinseamna mai mult decat venituri mai mari pe locuitor.

Aceasta imbunatatire a calitatii vietii presupune:pe de o partesatisfacerea nevoilor materiale (alimente, locuinta, sanatate, protectie sociala);pe de alta parte educatie si afirmarea personalitatii umane, precum si posibilitatea de a alege.In conditiile in care unul dintre aceste elemente lipseste sau se caracterizeaza printr-o oferta slaba, atunci se poate vorbi de o subdezvoltare absoluta.

Pe 8 iulie 2003 a fost publicat indicele dezvoltarii umane (IDU - publicat de ONU) pe anul 2003, la calcularea sa tinandu-se seama de urmatorii parametrii:longevitatea sau speranta de viata la nastere;gradul de alfabetizare a populatiei;nivelul (gradul) de frecventare a cursurilor primare, secundare si superioare de invatamant;produsul intern brut pe cap de locuitor;mortalitatea infantila;dotarea cu echipamente electrocasnice si automobile;accesul la informare (mass-media, telecomunicatii);gradul de urbanizare;egalitatea sexelor.

Subdezvoltare - este reversul dezvoltarii. Ea reprezinta o situatie economica in care persista niveluri reduse ale standardului de viata, persista saracia absoluta, rate de crestere economica scazute, nivel redus al consumului, rate ridicate ale mortalitatii si ale natalitatii.Trasaturi ale subdezvoltarii: saracie absoluta, dependenta fata de exterior, crestere economica slaba, rate ridicate ale mortalitatii si ale natalitatii.

Natiunile Unite au definti ca limita a saraciei absolute ca fiind nivelul veniturilor de 1 dolar pe zi, ajustat cu paritatea puterii de cumparare. Astazi aproximativ 1,3 miliarde de oamenii traiesc sub aceasta limita a saraciei.

PNUD identifica 9 probleme majore ale tarilor subdezvoltate:
1.speranta de viata - a crescut mult in ultimii 30 de ani ajungand la o medie de 63 de ani, iar in unele tari chiar la 70
2.sanatatea - doar 2/3 din populatia acestor tari are acces la serviciile de sanatate; 1,3 miliarede de oameni nu au acces la apa potabila, iar in Africa Subsahariana un adult din 40 este seropozitiv
3.hrana - in ultimii 30 de ani numarul tarilor in care s-a asigurat necesarul de hrana s-a dublat de la 25 la 50. Totusi 15% din populatia lumii nu are hrana suficienta, iar un copil din 3 sufera de malnutritie

4.educatia - gradul de alfabetizare a crescut la 65%, restul d populatiei adulte fiind analfabeta
5.venituri si saracie - 1,3 miliarde traiesc in saracie absoluta, definita prin venituri prea mici pentru a asigura mijloacele de subzistenta. In Africa aproape jumatate din populatie se afla sub pragul de saracie
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.