Economia politicilor sociale

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 124
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 5
Autor: Lazar Maria
Dimensiune: 261kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Evolutia istorica a existentei omenirii atat pe plan social, cat si cultural a determinat o permanenta preocupare in a gasi elementele fundamentale ce stau la baza interactiunii cauza/efect in implinirea nevoilor pe tot parcursul vietii.In dinamica specifica a sistemului de nevoi, cat si in diversificarea nevoilor individuale si de grup exista o logica si o conexiune functionala ale acestora.Gruparea principalelor repere de tratare a ierarhizarii nevoilor umane au in vedere diverse abordari, de exemplu ierarhizarea nevoilor umane din punct de vedere psihologic - prezentat intr-un mod deosebit de complex prin Piramida lui Abraham Maslow -, dar exista si alte optiuni utilizate.Piramida lui Abraham Maslow are in vedere faptul ca fiintele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfacute si ca nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfacute inainte de a se putea ajunge la cele superioare.

Cursuri similare:

Oamenii sunt fiinte care sunt atrase mai degraba de un sistem de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive a caror sursa de declansare ramane de descoperit in continuare.Nevoile oamenilor au in comun faptul ca sunt instinctive, insa se deosebesc prin aceea ca au un grad de prioritate si de intensitate diferit, unele fiind mult mai puternice decat altele.

Nevoile principale sunt asezate la baza piramidei, iar cu cat se urca spre varful piramidei, cu atat importanta si primordialitatea lor scade.
Clasificarea nevoilor umane caracterizate de psihologul Maslow sunt urmatoarele, incepand de la baza piramidei si terminandu-se in varf:I. Nevoi fiziologice- fundamentale reprezinta acele nevoi care tin de declansarea instinctelor de autoconservare, fiind atat cele mai puternice, cat si cele mai importante nevoi ale omului.

Aceste nevoi sunt indispensabile pentru a supravietui: a manca, a bea, a dormi, a se proteja de intemperii, etc. Satisfacerea acestor nevoi este necesara pentru a ramane in viata, pentru a-si conserva existenta speciei umane. Gradul de satisfacere ale acestor nevoi determina in buna parte declansarea stimulilor pentru realizarea nevoilor superioare.

II. Nevoia de siguranta- securitate sociala
Odata ce nevoile fiziologice- fundamentale sunt satisfacute, intervine nevoia si dorinta de a satisface nevoile de siguranta legate de cadrul general de desfasurare a vietii.
Orice fiinta umana are nevoie sa se simta protejata in fata oricarei amenintari a vietii.

Cu totii avem nevoie de securitatea valorilor acumulate, de siguranta pastrarii acestora in timp.In cazul tuturor societatilor, pentru orice individ viata, sanatatea, proprietatea, siguranta persoanelor si a bunurilor materiale sunt valori fundamentale si prioritare.Necesitatea de a trai intr-o siguranta este indispensabila oricarui cetatean din zilele noastre, acesta dorind sa-si protejeze propria persoana si bunurile sale impotriva evenimentelor paguboase, daunatoare, nedorite.

III. Nevoia sociala de grup- odata acoperite necesitatile de baza ( I si II ), aceasta este cea mai importanta. Nimeni nu poate sa se realizeze ca persoana fara a fi dorit si acceptat de catre celelalte fiinte omenesti. Aceste nevoi vizeaza cele de prietenie, de familie, de apartenenta la un grup.Relatia cu celelalte persoane la un nivel afectiv profund este forma obisnuita de a satisface aceasta necesitate.
Lipsa de apartenenta la un grup social de orice dimensiune poate sa dea nastere la importante dezechilibre in viata personala a indivizilor.

IV. Nevoia de recunoastere in plan sociala se refera la respectul de sine, cel ce creeaza sentimentul de incredere, adecvare, competenta cat si recunoasterea venita din partea altor indivizi, care rezulta din sentimentul de putere, prestigiu, acceptare, etc.Fiecare fiinta umana are nevoie sa se respecte pe ea insasi si sa aiba o conceptie potrivita despre propria sa persoana.Nesatisfacerea nevoilor de stima determina descurajare si pe termen lung complexe de inferioritate.

V. Nevoia de autorealizare se refera la faptul ca oamenii urmaresc un grad mai inalt de implinire-perfectiune. Ei pot cauta cunostinte, liniste, experiente estetice, implinire de sine. Fiecare fiinta umana are nevoie sa se respecte pe ea insasi si sa aiba o conceptie potrivita despre propria sa persoana.

Autorealizarea include obiective mai inalte si mai abstracte ca de exemplu: bunatate, dreptate, adevar, perfectiune, dezvoltare spirituala, etc. Aceste valori sunt tot mai fragile, ca si varful piramidei.

In satisfacerea nevoilor oamenii, statul, societatea in sine, este preocupat in cadrul tuturor modelelor politice de dezvoltare economico- sociale sa asigure cadrul de desfasurare si de implinire a trebuintelor omenesti si de promovare a mijloacelor pentru satisfacerea acestora in conditii diverse.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.