Economia publica

Trimis la data: 2010-02-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena radu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sectorul public sau statul este entitatea formata din toate institutiile la nivelul carora se adopta decizii colective sau publice, indiferent de regimul politic: democratie, monarhie. Acestea sunt reprezentate de: administratiile publice la nivel central si local si de catre institutiile publice.
Categorii de intreprinderi si institutii de drept public:
1. Societatile cu capital de stat.
2. Societatile cu capital privat.
Functionarea acestora se realizeaza printr-o intrepatrundere a celor doua sectoare; public si privat.

Cursuri similare:

Interventiile statului asupra economiei trebuie sa-i permita acestuia indeplinirea celor patru functii care ii sunt atribuite: functia de alocare a resurselor; functia de redistribuire a veniturilor; functia de stabilizare macroeconomica; functia de reglementare a comportamentelor membrilor societatii.
In vederea indeplinirii functiilor prezentate, statul poate utiliza urmatoarele instrumente: legislatia si bugetul public.
Incidenta instrumentelor statului asupra economiei se face prin reglementari si buget public.

Incidenta reglementarii este foarte greu de cuantificat.
Incidenta bugetului public trebuie analizata la nivelul indivizilor, precum si pe regiuni (zone dezvoltate si zone slab dezvoltate).
Aceasta se manifesta atat prin intermediul cheltuielilor si resurselor ce formeaza bugetul (incidenta fluxurilor de incasari si plati) cat si prin serviciile oferite populatiei (incidenta serviciilor oferite de stat).1.1.2 Bunurile/serviciile publice
1.1.2.1. Prezentare generala

Statul are rolul de a asigura satisfacerea nevoilor colective ale membrilor societatii, contribuind prin intermediul institutiilor publice la producerea si / sau prestarea de bunuri / servicii publice. Acestea sunt finalitatile bugetului public.
Definirea bunurilor / serviciilor publice se face pornind de la identificarea caracteristicilor bunurilor si serviciilor private: divizibilitatea (rivalitatea) si excluderea (rationalizarea) consumului.
Pe baza caracteristicilor evidentiate se pot identifica urmatoarele categorii de bunuri si servicii: private, publice, mixte.

1.1.2.2. Mecanismul adoptarii deciziilor publice.
Cererea si oferta de bunuri / servicii publice.
Economiile de piata se caracterizeaza prin protectia publica a drepturilor de proprietate privata. In aceste economii, bunurile fac obiectul schimburilor intre reprezentantii ofertei si cei ai cererii. Intre cele doua categorii apare decizia de schimb care se finalizeaza printr-un contract in care se precizeaza cantitatile si sumele de bani ce urmeaza a se transfera.

Legatura dintre rezultatul unui contract sau a unui set de contracte si caracteristicile cererii si ofertei se sesizeaza la nivelul mecanismului pietei. In timp ce la nivelul societatii, regula care leaga caracteristicile cererii si ofertei unei colectivitati de preferintele membrilor sai este exprimata prin mecanismul bugetar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.