Economia si gestiunea intreprinderii

Trimis la data: 2009-06-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 5.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Lazarescu
Dimensiune: 74kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca agent economic firma isi organizeaza si desfasoara activitatea sub impactul conditiilor concrete ale mediului sau ambiant.
Mediul ambiant include un ansamblu de factori eterogeni de natura sociala, politica, stiintific-educationala, juridica, geografica, demografica ce actioneaza pe plan international influentand relatiile pe piata.Din punct de vedere macroeconomic intreprinderea este parte integranta a mediului ambiant si componenta economica a acestuia.

Cursuri similare:

Analiza componentelor mediului ambiant necesita incadrarea acestora in macromediul si micromediul intreprinderii.Ca sistem dinamic si socio-economic intreprinderea preia din mediul ambiant extern resursele, le introduce in procese specifice din care rezulta produse, servicii sau lucrari care vor fi transferate aceluiasi mediu ambiant.

Deci, in acest sens, firma este o componenta de baza a mediului ambiant ca un sistem de intrari in mediul ambiant (materii prime, materiale) rezultand procese si iesirea catre mediul ambiant (servicii, produse).
Prin intrarile din mediul ambiant intreprinderea se adapteaza la mediu, iar prin iesiri influenteaza mediul.Mediul ambiant extern in care intreprinderea se constituie si se dezvolta este reprezentat de ansamblul unitatilor economice, a institutiilor financiar-bancare, juridice, administrative, organizatii politice, de ocrotire a sanatatii, invatamant, a tuturor unitatilor exogene care influenteaza si sunt legate de activitatea economica a intreprinderii.

Intreprinderea functioneaza in conditii de eficacitate ridicata cand iesirile corespund sub toate aspectele cerintelor mediului ambiant extern.Macromediul intreprinderii cuprinde ansamblul factorilor de ordin general al mediului ambiant cu actiune economica, pe termen lung asupra activitatii firmei si asupra agentilor economici cu care aceasta se afla in contact nemijlocit.Factorii tehnici si tehnologici sunt reprezentati in principal de nivelul tehnic al echipamentelor, masinilor, utilajelor, instalatiilor furnizate intreprinderilor din tara sau din strainatate, nivelul tehnologiilor folosite, numarul si nivelul licentelor si brevetelor inregistrate, capacitatea de documentare si inovare s.a.

Mediul ambiant tehnic, tehnologic prin ansamblul factorilor specifici influenteaza nivelul productivitatii, costului de productie, calitatea productiei, nivelul profitului; in general rezultatele economice finale ale intreprinderii.In conditiile impactului rezultatelor cercetarii stiintifice, acesti factori au o influenta crescanda ca urmare a accelerarii uzurii morale a tehnologiilor, a reducerii duratei de aplicare a cunostintelor in toate domenii de activitate.

Analizand dotarea tehnica si tehnologica utilizata de intreprindere in comparatie cu alte intreprinderi din tara si din strainatate, cu obiect de activitate similar, se poate constata ca aceasta se afla la un nivel egal, peste sau sub nivelul acestora.Decalajele tehnice, tehnologice care apar in astfel de situatii genereaza decalaje economice intre intreprinderi, care la randul lor genereaza decalaje economice intre tari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.