Economia si managementul turismului

Trimis la data: 2010-06-01 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Lorette Haiduc Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Suma fenomenelor si relatiilor rezultate din deplasarea si sejurul non-rezidentilor, in asa fel incat destinatia sa nu devina resedinta permanenta iar deplasarea sa nu fie legata de activitati aducatoare de bani.Societatea de Turism din Marea Britanie (1976) - Turismul este o deplasare pe termen scurt a persoanelor catre destinatii diferite de cea in care traiesc si muncesc in mod obisnuit, cuprinzand si activitatile din timpul sejurului la aceste destinatii; scopurile deplasarii pot fi de orice natura si sunt cuprinse si vizitele zilnice sau excursiile.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Conferinta Internationala in Agrement, Recreere si Turism (1981)
Turismul poate fi definit in termeni de activitati particulare selectate prin alegere si desfasurate in afara mediului domestic (resedintei); turismul poate sau nu poate implica sejurul peste noapte departe de casa.

Activitate umana, nonlucrativa, desfasurata temporar (minimum 24 de ore si maximum 1 an), la libera alegere, in afara localitatii de resedinta, avand ca scop agrementul, refacerea sanatatii, realizarea unor misiuni (religioase, culturale, etc.), afaceri, largirea orizontului de cunostinte.

Organizatia Mondiala a Turismului
Turismul cuprinde activitatile persoanelor care calatoresc spre si stau in locuri diferite de mediul lor obisnuit pentru nu mai mult de un an consecutiv pentru agrement, afaceri sau alte scopuri.
Pentru a armoniza continutul indicatorilor statistici utilizati in analiza circulatiei turistice, Organizatia Mondiala a Turismului (O.M.T.) a recomandat utilizarea urmatorilor termeni:
- turism intern (turism domestic) - cuprinde calatoriile si sejururile cetatenilor unei tari in propria lor tara;
- turism receptor - pentru calatoriile si sejururile vizitatorilor straini intr-o tara;
- turism emitator pentru calatoriile si sejururile cetatenilor unei tari in tari straine.

Conceptul de turist si delimitarea lui de alte concepte
Clasificarea diferitelor categorii de calatori conform Organizatiei Mondiale a Turismului.Turistul este in esenta un calator dar nu orice calator este un turist.Excursionist - persoana care stationeaza sau nu cel mult o zi in zona sau localitatea vizitata (fara innoptare)
Turist - vizitator care petrece cel putin o noapte in zona sau localitatea vizitata + motivatiile

Definitie
Turistul este o persoana care se deplaseaza in afara localitatii de resedinta pentru o durata de cel putin 24 de ore (sau o noapte) si cel mult un an, avand ca motiv agrementul (vacante, sejururi la sfarsit de saptamana), sanatatea (cure balneare), misiuni si reuniuni (congrese, conferinte, seminarii, pelerinaje, manifestari sportive), afaceri (expozitii, negocieri, etc.), deplasari profesionale, calatorii de studiu, s.a.

Factorii care determina evolutia turismului
1.Venitul potentialului turist - influenteaza pozitiv turismul atunci cand nivelul lui depaseste un anumit prag dupa satisfacerea anumitor nevoi primare de consum.

Atentie ! Turismul este substituibil !
2. Nivelul preturilor atat al serviciilor turistice cat si al altor servicii legate de acestea (de exemplu al serviciilor de transport).
De acest nivel depinde accesibilitatea lor
3. Oferta de servicii turistice in continut si mod de prezentare (in principal cazare, alimentatie, agrement)

4. Stabilitatea sociala, linistea si securitatea personala (de exemplu, instabilitatea politica soldata cu conflicte sau terorismul ca fenomen global)
5. Timpul liber (va fi detaliat la cererea turistica)
6. Volumul si calitatea echipamentelor din dotarea firmelor care activeaza in turism
7. Starea infrastructurii (nu numai din zona sau destinatia turistica)
8. Nivelul de educatie culturala si de civilizatie a populatiei (de exemplu, inclinatia pentru turism si pentru o anumita forma de turism).
9. Politica in domeniul turismului care poate stimula sau frana dezvoltarea turismului (facilitati si restrictii)

10. Structura demografica a populatiei
11. Conditiile naturale
a. Potential (sursa atractiilor turistice)
b. Stimulent (de ex. Fluxurile nord - sud de la "rece" spre "cald")
c. Frana - in cazul fenomenelor naturale nefavorabile
12. Volumul, calitatea si intensitatea actiunilor promotionale
13. Reglementari juridice de pe plan intern si international

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.