Economia si stiinta economica

Trimis la data: 2010-10-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 6.95 / 10
Downloads: 72
Autor: Remus Mihai
Dimensiune: 29kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Istoria constituirii economiei politice demonstreaza ca primele idei economice n-au venit dinspre profesionisti ai domeniului, ci dinspre filosofi, istorici, moralisti, matematicieni, clerici, etc. Putem data originile economiei politice moderne la 1776, anul in care Adam Smith a publicat lucrarea "Avutia natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei". Termenul de economie politica apare prima data la Antoine de Montchrestien, in 1615, cu peste 150 de ani inainte, in titlul lucrarii sale "Tratat de economie politica inchinat regelui si reginei - mama". Cuvantului economie folosit pana atunci i s-a adaugat cel de politica, cu semnificatia de organizare sociala (de la polis = cetate).

Cursuri similare:

Fiecare dintre acestea sunt analizate la nivel microeconomic, macroeconomic si mondoeconomic. La nivel microeconomic, economia politica studiaza comportamentul individual al diferitilor agenti economici (gospodarii, firme, industrii) precum si relatiile dintre ele, in cadrul productiei, schimbului, distributiei si consumului de bunuri si servicii.

Microeconomia raspunde la intrebari de tipul: poate firma A sa produca bunul X? Pentru aceasta, trebuie sa cunoastem cererea si oferta bunului respectiv, nivelul pretului practicat de concurenti, cererea si oferta pe piata factorilor de productie implicati in realizarea bunului X, preturile acestora etc. Toate sunt probleme microeconomice.

La nivel macroeconomic, economia politica studiaza comportamentul si evolutia unor sectoare intregi ale economiei, evolutia, cauzele si consecintele unor fenomene cu care se confrunta economia nationala (somaj, inflatie, dezvoltare ciclica, etc.), precum si cu raporturile dintre ele. Macroeconomia raspunde la intrebari de genul: care trebuie sa fie ritmul de crestere economica?

Pentru a raspunde trebuie cunoscute: nivelul si structura indicatorilor macroeconomici, raportul dintre consum si investitii, volumul si structura resurselor disponibile, etc. Una dintre cele mai cunoscute definitii ale economiei politice este urmatoarea: economia politica studiaza productia, distributia si consumul bogatiei in societatea umana . Principala critica adusa acestei definitii este legata de aparenta limitare la aspectele pozitive ale bogatiei.

De exemplu, razboiul distruge avutia unei natiuni, dar este o problema de alegere si de alocare a resurselor, prin urmare si el face parte din acest punct de vedere din obiectul de studiu al economiei politice. De fapt, nici o definitie scurta a economiei politice nu poate acoperi in totalitate obiectul de studiu al acesteia. Ideea de baza care apare insa la majoritatea autorilor este legata de necesitatea optimizarii raportului intre resursele limitate si nevoile umane nelimitate.
Sintetizand, putem spune ca:

Economia politica studiaza modul in care societatea foloseste resursele limitate pentru a satisface nevoi nelimitate.Prin urmare, in analiza si caracterizarea activitatilor economice, ca forma specifica de actiune se porneste de la om si trebuintele sale.Nevoile umane constau in dorintele, asteptarile, aspiratiile oamenilor de a-si insusi bunuri, toate acestea devenind nevoi efective (reale) in functie de gradul dezvoltarii economice la un moment dat, precum si de nivelul de cultura si civilizatie a popoarelor si indivizilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.