Economia sistemului public

Trimis la data: 2010-02-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 9
Autor: Anastasia Serea
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
A. Functia alocativa a statului
Existenta costurilor de tranzactie indeparteaza pietele de conditiile necesare functionarii eficiente. De aici rezulta ca o posibila functie ec a guvernului consta in a interveni in functia alocativa a pietei pt a-i corecta efectele neg. Un elem fundamental al sistemului ec de piata este proprietatea particulara asupra cap. Pt ca pietele sa functioneze eficient este necesar ca dr de proprietate sa fie bine definite. Acestea confera unui individ dr de proprietate asupra unui bun si implicit dr de a exclude alti indivizi de la beneficiile furnizate de acel bun. In orice mom exista un sistem de dr de proprietate care este supravegheat si asigurat de sist legislativ al soc.

Cursuri similare:

B. Functia distributiva a statului
Modalit de distrib a veniturilor intre membrii soc are o importanta deosebita deoarece de aceasta depinde coeziunea soc. Statul redistribuie ven si bunastarea utilizand impozite progresive pt a finanta beneficii banesti si pt a oferi bunuri si servici publice.

C. Functia regularizatoare a statului
Functionarea normala a pietelor necesita respectarea anumitor reguli privind desfas tranzactiilor. Fara existenta unui sistem jur functional nu se poate asigura disciplina contractuala, respectiv mentinerea comportamentelor individuale in limitele impuse de soc. Ac constit functia regularizatoare a stat. Ac fct este implicita in cazul fct alocative a statului. S-a vazut ca statul ar incerca sa regularizeze deciziile producat. si consumat. pt a reduce tendintele spre monopol si externalitatile neg.

Statul tb sa reglementeze comportamentul producat. in scopul protejarii consumat. Statul stab un sistem de regularizare si control. Regularizarea limiteaza atitudinile discretionare si libertatea indivizilor impunand reguli. Reglementarile au loc pe baza unor norme jur care au menirea de a proteja consumatorul de frauda, de a preveni deteriorarea sanatatii consumatorilor, de a controla modul de proiectare a bunurilor a.i. sa fie asig siguranta in exploatare, de a asig cond neprimejdioase de m-ca, de a controla sistemele com, cercetarile biologice. Mai mult, statul regularizeza oferta de bani, preturile utilitatilor si industriile nationalizate; iar prin politicile de preturi si venituri, multe dintre deciziile alocative din economie.

D. Functia stabilizatoare a statului
Guvernul urmareste un obiectiv de stabilizare utilizand instrumentele politicii monet si fiscale in incercarea de a restabili echilibrul. Urmarind anumite tinte monetare, guvernul poate ajusta tarifele si ratele de schimb, poate modifica chelt publ, impoz si ratele dobanzilor, poate furniza unele dintre cond necesare aducerii sist la o stare stabila. Guvernele pot coordona, de asem, deciziile ec ale diferitelor grupuri de ag ec din sect privat, in tentativa de a crea conditiile necesare pt sustinerea cresterii ec. Guvernele pot indeplini si functia de asigurator(indemnizatiile de somaj, asig de sanatate, sistemul public de pensii).

2. Tragedia proprietatii comune si comportamentul blatistului
Aceasta problema a fost abordata de catre David Hume sub numele de tragedia proprietatii comune.un numar de indivizi care au acces la o pajiste aflata in proprietate comuna; fiecare individ are voie sa-si pasca animalele si nici un individ nu are dr sa vanda pajistea, sau parti din aceasta. Din moment ce nici un individ nu are voie sa vanda altuia dr de utilizare a pajistii, rezult ca nu poate exista nici un schimb

Pajistea fiind un bun liber indivizii vor avea tendinta sa o foloseasca in exces. De aici rezulta o deteriorare rapida a pajistei. Dc un individ doreste sa introduca un sistem de drenare, sau alta masura care ar imbunatati calitatea pajistii, ar insemna ca ceilalti vor beneficia de rezultate fara sa suporte costurile. in cazul unui grup mic se poate negocia mai usor o solutie pt rezolvare problemei. Dar, daca grupul este mare obtinerea unui consens este costisitoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.