Economia teritoriului - economie spatiala

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 6
Autor: Dana Bresa
Dimensiune: 56kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Astfel in Preanbulul Tratatului de la Roma era mentionat: statele membre ale Comunitatii Europene sunt ingrijorate in legatura cu asigurarea dezvoltarii lor armonioase prin reducerea diferentelor existente intre diferitele regiuni si referitor la ramanerea in urma a regiunilor mai putin favorizate. Totusi, doar in anul 1975 a fost infiintat Fondul Europan de Dezvoltare Regionala, iar o abordare unitara a politicii de dezvoltare regionala a fost realizata doar in anul 1983 prin Carta de la Terremolinos .

Cursuri similare:

Departe de a constitui un demeniu periferic, economia spatiala reprezinta in prezent un vast "santier in lucru" in care exista zone finisate, dar si noi "fronturi de lucru" - adevarate provocari la adresa bazelor teoretice ale stiintei economice.

Notiunea de spatiu are o prezenta implicita in stiinta economica deoarece termenul de "economie", are radacina oikos = casa, care in conceptia arhitectilor reprezinta notiunea de spatiu construit . Etimologic, economia poate insemna legea (stiinta) gestionarii spatiior construite, respectiv a cetatii. Din aceasta perspectiva spatiul economic va fi acel spatiu inzestrat cu sens economic, i. e. spatiu cu destinatie economica, sau pur si simplu spatiu in care se desfasoara activitate economica. Prin urmare, ideea de spatiu economic este la fel de veche ca aceea de economie. Este firesc sa fie asa din moment ce spatiile sociale apar odata cu primele comunitati umane.

Spatialitatea domeniului economic se manifesta prin abordare sistemica. Dupa cum se stie conceptul de sistem desemneaza o multime de elemente aflate in interactiune. Ansamblul raporturilor (relatiilor) dintre elementele sistemului formeaza structura acestuia. Exista o multitudine de relatii in cadrul sistemelor economice, cea mai cunoscuta si mai importanta fiind relatia de schimb.

Pentru ca un sistem economic sa aiba valente spatiale este necesar ca la multimea relatiilor dintre elementele sale (structurii) sa fie adaugata o structura topologica, cel mai adesea introdusa printr-o relatie metrica (definita printr-o functie numerica nenegativa avand proprietatile de reflexivitate, simetrie si inegalitate triunghiulara). Definind structura topologica pe anunite elemente ale multimii obiectelor de studiu ("situri"), adaugand un versor de caracteristici esentiale pentru fiecare dintre aceste situri, se genereaza spatiul pregeografic al lui Beguin-Thisse.

Scopul introducerii acestor structuri topologice este identificare modalitatilor de alocare spatiala a resurselor. Multimea obiectelor de studiu este compusa din agenti economici, bunuri si situri, toate aceste elemente fiind convenabil structurate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.