Economie comerciala

Trimis la data: 2010-07-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 6.43 / 10
Downloads: 95
Autor: Laura Tanase
Dimensiune: 73kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comertul este unul dintre acele lucruri pe care le intelegem in mod natural, dar intampinam dificultati atunci cand trebuie sa-l definim. Dificultatea se datoreaza tocmai continutului foarte diferit pe care-l primeste termenul ca atare, in forme derivate sau in expresii. Acesta este motivul pentru care ne propunem sa formulam nu una, ci mai multe definitii.Etimologic, termenul de comert vine din cuvantul latin "comercium" prin care se desemna schimbul efectuat cu ceva sau cu cineva.

Cursuri similare:

Noul Dictionar explicativ al limbii Romane [DEX, 2002] furnizeaza urmatoarele definitii: (a) activitate economica de valorificare a marfurilor prin procesul de vanzare-cumparare; negot; (b) ramura a economiei nationale in care se realizeaza circulatia marfurilor. Dictionarul de sinonime indica pentru comert: negot, negustorie.

Considerat conceptul central din care a derivat capitalismul si toate celelalte sisteme economice, comertul reprezinta - corform dictionaruului Wikipedia - schimbul voluntar (trading) intre doua entitati al unor bunuri valoroase. Acelasi dictionar face referire si la activitate de comercializare ca fiind procesul de transformare a unui bun sau serviciu intr-o valoare echivalenta (mai pretioasa).

In prefata lucrarii "The Penguin Dictionary of Commerce", autorul - Michael Greener [Greener, 1974] - scria urmatoarele: " O anumita distinctie ar trebui facuta intre comert si economie, intrucat cele doua teme se suprapun. Nu se intentioneaza a se da aici o definitie cuprinzatoare comertului intrucat aceasta ar fi destul de provocator. Dar se poate mentiona, in general, ca un dictionar de comert ar trebui sa se ocupe de larga diversitate de institutii care servesc industria prin ... facilitarea in orice fel a distributiei bunurilor si serviciilor."

Din perspectiva teoriei economice, comertul este asociat cu schimbul oneros. Astfel, Alain Samuelson [Samuelson, 1988] il citeaza pe Adam Smith aratand ca acesta din urma identifica o dubla relatie intre diviziunea muncii si schimb. Pe de o parte schimbul este la originea diviziunii muncii , si pe de alta parte diviziunea muncii progreseaza, amplificand piata, respectiv proportiile schimbului in societate. Prima dintre aceste asertiuni, fondata pe ideea ca oamenii urmaresc sa-si satisfaca interesele prin intermediul celorlalti, prin schimb, a generat conceptul de "Homo Economicus" , puternic exploatat ulterior de catre Vifredo Pareto.

Astfel comertul este considerat un element central al existentei sociale. Cum arata tot Adam Smith: "Fiecare om devine un fel de negustor si societatea insasi devine o societate comercianta" . Potrivit lui Alain Samuelson , pentru Adam Smith si discipolii sai analiza societatii din punctul de vedere al economiei politice se rezuma la explicarea modului in care functioneaza schimbul, aceasta avand ca o consecinta secundara si faptul ca bunurile nu mai sunt considerate ca satisfacand trebuinte de consum, ci, ca mijloace de a obtine alte bunuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.