Economie contemporana - cererea si oferta

Trimis la data: 2010-06-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Eliana Dumitru
Dimensiune: 67kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Modelul cererii evidentiaza legatura intre cantitatea de bunuri si servicii pe care cumparatorii sunt pregatiti sa o cumpere intr-o anumita perioada de timp si pretul acestora, restul factorilor ce influenteaza cererea ramanand neschimbati. Cererea nu e fixa, ea variaza odata cu schimbarea conditiilor. Pe masura ce pretul creste, consumatorii sunt dispusi sa cumpere o cantitate mai mica din acest produs. Legea generala a cererii: "In general, atunci cand pretul scade cantitatea ceruta creste".

Cursuri similare:

Distingem doua grupe mari de factori: 1) factori ce afecteaza cererea individuala a consumatorului si 2) factori care influenteaza cererea totala, a intregii piete.Intre factorii ce afecteaza cererea individuala a consumatorului enumeram urmatorii:1.Necesitatea unui produs si alternativele sale. Unele bunuri sunt cerute pentru ca reprezinta necesitati, altele devin necesitati deoarece s-au format obiceiuri in legatura cu ele.

2.Marimea venitului familiei este un factor decisiv cand este vorba de cererea unui produs sau serviciu.3.Pretul bunurilor substituibile. Unele produse pot avea substituenti apropiati ca, de exemplu, untul pentru margarina, carnea de porc pentru carnea de vita sau cea de pui
4. Gusturile si preferintele consumatorilor sunt rodul gradului diferit de instruire al indivizilor, sunt efectul respectarii unor traditii in ce priveste hrana, imbracamintea etc.

Dintre factorii care influenteaza marimea cererii totale amintim:
1. Marimea si structura populatiei. Alta este marimea cererii pentru un produs pe o piata cu un milion de locuitori decat pe piata cu trei milioane de locuitori. Cererea este mare daca populatia este in stare sa-si sustina necesitatile prin puterea de cumparare. Structura populatiei (ponderea copiilor, adolescentilor, maturilor, batranilor in totalul populatiei) va influenta vizibil cererea pentru anumite produse.
2. Venitul national si distributia lui in randul populatiei.

Unele societati produc mai multa bunastare decat altele si distributia bunastarii poate fi diferita. Cerere puternica exista in societatile egalitariste deoarece oamenii isi sustin necesitatile prin putere de cumparare.3.1.2. Extinderea si restrangerea cererii
Daca pretul creste sau se micsoreaza ,conform legii generale a cererii cererea scade, respectiv creste. Efectul produs de o schimbare a pretului unui bun asupra cererii pentru acel bun, presupunand ca venitul real este mentinut constant este efectul de substitutie.

El este intotdeauna negativ, adica pe masura ce pretul creste cantitatea ceruta se reduce si invers. Schimbarea pretului unui bun reduce sau creste venitul real al consumatorului. Ca raspuns la aceasta schimbare a venitului real, consumatorul cumpara mai putin (respectiv mai mult) din toate bunurile, inclusiv din cel caruia i s-a schimbat pretul. Acesta este efectul de venit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.