Economie europeana

Trimis la data: 2013-03-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea.roxana
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intervalul 1945-1975 ("treizeci de ani gloriosi"): Ritmul anual de crestere a PIB la nivelul EVE a fost de 4.6% (3.8% pentruPIB/locuitor);
Standardul de viata a crescut rapid: de la un nivel al PIB/loc in EVE, in 1950,reprezentand 40% din nivelul inregistrat in SUA, la peste 70% in 1973; Inflatia (masurata prin deflatorul consumului privat) si rata somajului au ramas scazute, la 4% si, respectiv, 2%. Perioada 1974-1985 (euroscleroza):ritmul anual de crestere a PIB atinge cu greu 2%, iar PIB/loc 1.7%;Media inflatiei a urcat la 11%;rata somajului a crescut de la mai putin de 3% in 1974, la 10% in 1985 ;Ponderea cheltuielilor guvernamentale in PIB a crescut rapid dupa 1973, atingand 46% in 1980 si 49% in 1985;

Cursuri similare:

Prevedeau crearea a doua comunitati - Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica (EURATOM) - intre aceiasi sase semnatari. Tratatul CEE a fost fundamentat de un raport facut de asa-numitul "Comitet Spaak" , care urma o logica foarte asemanatoare celei in care a fost construit Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT): eliminarea restrictiilor formale in comertul reciproc dintre membri, insotita de numeroase prevederi menite sa impiedice recurgerea la alte masuri pentru a frustra liberalizarea comertului intra-comunitar (abordare specifica asa-numitei integrari negative).

In plus, tratatul prevedea:crearea unei uniuni vamale intre membri;
- infiintarea unor organisme supranationale (Comisia si Curtea de Justitie), cu rol de monitorizare, asigurare a punerii in aplicare (enforcement) si, respectiv,jurisdictie;formularea si aplicarea de politici comune in anumite domenii; Cu exceptia politicii comerciale, referirile la celelalte politici comune erau lipsite de concretete, ceea ce a facut ca unele politici comune sa capete cu adevarat substanta (politica agricola comuna), pe cand altele nu s-au materializat, practic, nici pana in prezent (politica comuna in domeniul transporturilor).

Prevederile referitoare la eliminarea taxelor vamale in comertul reciproc si la crearea uniunii vamale (in principal, instituirea tarifului vamal comun) au fost duse la indeplinire inainte de sfarsitul perioadei tranzitorii de 12 ani prevazute in Tratat,respectiv la 1 iulie 1968 (dupa doar 10 ani si jumatate). Spre deosebire de Tratatul CECO, care este un tratat-lege, Tratatul CEE era mai mult un tratat-cadru, mai putin interventionist si mult mai putin supranational.

In 1965, s-a semnat asa-numitul Tratat de fuziune (Merger Treaty), care a unificat institutiile (autoritatile) create de cele trei Tratate anterioare, declarand totodata drept obiectiv si unificarea celor trei Comunitati. In februarie 1986, a avut loc prima revizuire substantiala a Tratatului constitutiv al CEE, prin asa-numitul Act Unic European. Principalele elemente de noutate se refera la:a) stabilirea explicita a votului cu majoritate calificata pentru luarea deciziilor legate
de punerea in aplicare a programului pietei interne unice, indeosebi cu privire la armonizarea legislatiilor nationale, pentru care regula stabilita de Tratatul de la Roma era cea a unanimitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.