Economie generala - optiunile producatorului si comportamentul consumatorului

Trimis la data: 2010-07-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 6
Autor: Lucescu Radu
Dimensiune: 157kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O prima restrictie pentru producator o constituie resursele sale banesti, respectiv posibilitatile pe care le are in vederea cumpararii factorilor de productie. Graficul functiei de productie ii ofera producatorului informatia tehnica referitoare la cantitatile de productie posibile pentru diferite combinatii eficiente de factori de productie.
Plecand de la aceasta informatie, producatorul trebuie sa ia urmatoarele decizii:decizia cu privire la volumul productiei;decizia cu privire la metoda de productie.

Cursuri similare:

Ceea ce reprezinta ecuatia unei drepte a carei panta este negativa (pentru ca Px si Py>0) este definita de structura preturilor in raport cu Px/Py. Dreapta bugetului producatorului poate fi reprezentata ca in graficul din figura 1.Rezulta: cantitatea maxima din factorul y pe care o va putea achizitiona producatorul este T/Py cand cantitatea din factorul de productie x=0, iar cantitatea maxima din factorul x este T/Px atunci cand y=0.

Dreapta bugetului permite sa se defineasca ansamblul combinatiilor posibile de factori de productie pe care producatorul ii poate achizitiona tinand cont de restrictiile prezentate. Campul optional al producatorului este reprezentat de triunghiul AOB.1.1.2. Maximizarea productiei pentru un cost dat

Maximizarea productiei este o problema de optimizare a productiei fata de disponibilitatile banesti de care dispune producatorul (T). Se urmareste obtinerea productiei maxime prin combinarea factorilor de productie pe care producatorul ii poate achizitiona (XPx si YPy) pe baza banilor disponibili (T).

Problema optimizarii (maximizarii productiei) se poate rezolva atat pe cale analitica cat si pe cale grafica. Pentru cazul variantei grafice se presupune ca intreprinderea utilizeaza doi factori de productie -materii prime (x) si munca (y). Vom reprezenta astfel grafic dreapta izocosturilor si izocuantelor corespunzatoare mai multor productii (Q0, Q1, Q2, Q3, Q4).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.