Economie mondiala

Trimis la data: 2010-07-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 41
Autor: Laurentiu Frunza
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economie Mondiala ca si concept si structura a aparut pe o anumita treapta de evolutie a societatii omenesti. Economia in acceptiunea ei vacsicunoscuta presupune active. Precum productia, repartitia, schimbul si consumul.In epoca primitive primordiala era productia, schimbul se afla I stare incipienta si dominant era autoconsumul.In decursul evolutiei societatii omenesti, odata cu trecerea la epoca feudala, in sec. al 15-lea, cand s-a dezvoltat cond. Feudalismului si au inceput primele semne ale epocii burgheze in vestul Europei, au aparut si manufacturile.
Reprezentantul scolii clasice epocii burgheze, Adam Smith, a pus in evidenta rolul acestei manufacturi, in aparitia primelor semne ale schimbului de marfuri pe plan global. S-au creat astfel premizele apar. Pietei mondiale, lucru care a fost facilitate si de marile descoperiri geografice.
Olanda devenea in sec. 17 (1648) cea mai mare putere economica a Europei, dispunand de manufacturi bine organizatesi de porturi maritime care facilitau comertul pe alte tari, aceste centre au fost Anvese, Bouges, Gant.
Cu toate aceste conditii create nu puteam vorbi de o adevarata piata mondiala care are ca esenta diviziunea internationala a muncii.
• Piata mondiala: reprezinta totalitatea tranzactiilor comerciale, a actiunilor de vanzare- cumparare care au loc pe plan international intre ag. economici.
Chiar daca Europa sec 17 devenea si dadea semne ale unei tari puternic dezvoltate economic (Olanda, Italia, Franta, Spania, Anglia), cu toate acestea sckimbul dintre europa si cele 2 Americi nu se facea prin acte de vanz- cumparare, decat dinspre Europa spre cele 2 Americi. Ac. Intrucat obtinerea de bunuri materiale rez. de pe urma muncii populatiei bastinase, de catre colonizatori, se facea in mod deosebit pe calea jafului.
Abia spre sfarsitul sec. 18 si inceputul sec. 19 odata cu prima revolutie industriala si cu crearea cond. polit. de form. a stab. nat., pana atunci faram. s-a putut vorbi de o adevarata economie nationala. Baza ptr crearea economiei mondiale.

Economia nationala: reprezinta o entitate desfasurata pe un teritoriu datorita in cadrul careia au loc activitati bazate pe schimbul reciproc de bunuri si servicii intre agentii economici.

Agentii economici: - autohtoni- Intreprindere de productie, de distributie, statul
- straini- societati multinationale care s-au implantat pe teritoriul unei tari.

Agenti economici rezidenti: functuioneaza in limita frontierei nationale al unui stat de cel putin 1 an.Economie nationala privita in structura sa reprez totalitatea ramurilor economice aflate in interdependenta lor si care produc acest tip de bun national sau furnizeaza aceste servicii.

Pe langa ramurile economice care produc acest tip de bun si serviciu economia nationala poate fi structurata sip e sectoare de activitate.
Acestea sunt:
a)sector primar alcatuit din agricultura, sivicultura, industria extractive;
b)sector secundar alcatuit din industria prelucratoare, constructii;
c)sector tertiar din ramura economica unde se produc servicii: telecomunicatii, posta, sanatate, invatamant.
d)Sector cuartenar bazat pe tehnologia informationala.

Economia nationala dezvolta in cadrul ei prin intermediul ramurii economice si
sectoarelor economiei un schimb reciproc de bunuri si servicii; astfel, au loc relatii inter-ramuri (relatia dintre industrie si agricultura), au loc relatii intra-ramuri) realtia dintre ag. economici din agricultura si cei din industrie) si relatiile care au loc in cadrul ac ramuri (zootehnie, productie vegetala).

Economia mondiala privind in structura sa este alcatuita din totalitatea economiilor nationale care functioneaza in state suverane, inter-dependenta dintre ele realizandu-se pe baza diviziunilor internationale a muncii.Diviziunea interantionala a muncii reprez expresia specializarii in productie sau servicii a economiei nationale, pe baza careia se realizeaza fluxul de bunuri si servicii.

Prin intermediul diviziunii internationale a muncii are loc dezvoltarea circuitului economic mondial se bazeaza pe fluxul permanent de bunuri materiale si servicii conditionat de diviziunea internationala a muncii.
Fluxurile internationale de bunuri si servicii miscarile de bunuri se servicii, miscarile monetare si de valori spirituale care au loc intre economiile nationale.

Relatiile economice internationale care se dezvolta intre agentii economici sect pe teritorii diferite rezulta totalitatea tranzactiilor care au loc intre aceste cond de diviziunea internationala a muncii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.