Economie politica

Trimis la data: 2010-02-08
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana_B
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul de economie politica a fost consacrat in anul 1615 de Antoine de Montchrestier prin tratatul sau de economie politica scris pentru suveranul de atunci al Frantei Louis al XIII-lea. Acest termen provine de la trei cuvinte de origine greaca:
oikos - a gospodari, a administra;
noms - norma, lege; normele de administrare ale oraselor
polis - oras, cetate
Prin continutul si rolul sau economic (termen sinonim cu cel de activitate economica) constituie latura ei separabila a actiunii sociale. Ilustrul savant englez Jhon M. Keynes, unul dintre cei mai mari economisti ai secolului trecut, a numit economia "stiinta cea mai exacta din lista celor inexacte".

Cursuri similare:

Produs al naturii dar si al societatii, precum si al permanentei lupte cu sine insusi, omul se prezinta ca o fiinta tridimensionala: biologica, sociala si rational culturala. Existenta si dezvoltarea omului au presupus din totdeauna si presupun satisfacerea unor multiple nevoi, fiecare resimtim in felul sau si cu intensitati diferite nevoia de a manca, a bea, a se imbraca, a se instrui etc.
Nevoile umane apar mai intai sub forma dorintelor, asteptarilor, aspiratilor; toate acestea constituindu-se in latura subiectiva a nevoilor umane.

Impartite in constiinta oamenilor si intrate in obiceiurile lor precum si in traditiile de consum ale popoarelor, nevoile umane dobandesc caracter obiectiv, asadar nevoile umane constau din doleantele, resimtirile, asteptarile oamenilor de a avea, de a sti, de a fi, de a crea, de a-si insusi bunuri; toate acestea devenind nevoi efective, obiective in functie de conditiile de productie existente la un moment dat precum si de nivelul de cultura si civilizatie al popoarelor si al indivizilor.

Practica economica indelungata atesta ca trebuintele umane si lupta pentru satisfacerea lor au fost si continua sa ramana mobilul intregii activitati. Ele constituie punctul de plecare in desfasurarea tuturor genurilor de activitati economice deoarece omul inainte de a fi producator este consumator. In functie de cele trei dimensiuni ale fiintei umane nevoile se grupeaza in:

Resursele economice reprezinta totalitatea elementelor, a premiselor directe si indirecte ale actiunii sociale practice care sunt utilizabile, atrase si folosite efectiv pentru producerea de noi bunuri economice. Premisa primara a satisfacerii nevoii umane este natura. Drept urmare utilizarea rationala, conservarea si economisirea resurselor naturale reprezinta probleme stringente ale economiei.
Clasificarea resurselor:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.