Economie politica

Trimis la data: 2010-06-14 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dana_C Dimensiune: 53kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Economia este o stiinta care studiaza ansamblul fenomenelor economice ale societatii omenesti ce decurg din comportamentele oamenilor ce folosesc resurse limitate, cu intrebuintari alternative pentru a-si realiza teluri dinainte stabilite. Insusirea cunostintelor de economie constituie atat un element de pregatire profesionala pentru viata cat si un act de cultura economica, in sensul ca permite formarea unei imagini a ceea ce trebuie sa insemne un comportament rational, in calitate de producatori sau consumatori

Nevoile omului constituie motorul, mobilul intregii sale activitati economice si sociale. Purtatorii nevoilor sunt: indivizii, familiile, ramurile activitatii economice. In epoca moderna, aparitia dorintelor si, apoi transformarea lor in nevoi reale si consolidate reprezinta un proces foarte complicat. Satisfacerea nevoilor necesita un consum de resurse, acestea constituind premisele actiunii umane practice, care sunt utilizate, sau pot fi atrase la producerea de bunuri necesare exitentei omului si societatii.

Toate resursele economice, indiferent de natura lor, sunt limitate. Datorita progresului stiintifico-tehnic resursele cresc si se diversifica dar tot limitate raman. Atunci cand resursele nu sunt folosite rational apare risipa, adica un consum prea mare de resurse pentru satisfacerea unei nevoi.
Satisfacerea nevoilor nelimitate prin utilizarea unor resurse limitate are loc pe doui cai: calea directa (autoconsumul), prin care purtatorul nevoii produce el insusi bunurile dorite cu ajutorul resurselor disponibile si, calea indirecta, cand purtatorul nevoii isi procura bunurile necesare de altii.

Celor doua cai le corespund doua forme de organozare si functionare a activitatii economiei: economia naturala si economia de schimb.
Economia naturala - acel mod de organizare a activitatii economice bazat pe autoconsum, schimbul putea exista doar intamplator, sub forma trocului.
Economia de schimb - mod de organizare a activitatii economice ce se caracterizeaza prin separarea productiei de consum si aparitia schimbului, ca ceva necesar. Bunurile produse devin astfel de marfuri.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.