Economie publica

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aura_I
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economia este o stiinta sociala, ceea ce nu inseamna ca teoriile ei actuale exprima adevaruri universal valabile.
Adevarul si aplicabilitatea teoriilor economice pot fi sustinute sau contestate in functie de gradul in care ele corespund observatiilor din economia reala. Caracterul stiintific presupune ca teoriile sa fie testate si imbunatatite treptat, pe baza observatiilor facute, pentru a reflecta veridic procesele din economia reala. In teoria economica intalnim afirmatii pozitive, normative si de alta natura.

Cursuri similare:

Afirmatiile normative nu pot fi testate. Ele depind de judecatile de valoare ale oamenilor.
Desi distanta dintre ideile pozitive si cele normative ajuta la progresul cunoasterii, ea nu este utilizata intotdeauna si automat de catre cercetatorii stiintifici. Unii dintre acestia au puncte de vedere care nu sunt sustinute de dovezi, dar pe care ei le sustin nejustificat. Asa se explica de ce unele idei sunt acceptate dupa o perioada de timp in care ele erau neagreate.

Un punct de vedere subiectiv sustine ca nu poate exista o stiinta obiectiva care analizeaza aspecte ale comportamentului uman, deoarece omul este subiectiv in relatiile lui cu alti semeni. In realitate, si o asemenea stiinta este obiec tiva, deoarece are la baza cercetari care cuprind judecati de valoare obiective.
Orice investigatie necesita judecati de valoare. Oamenii folosesc judecatile de valoare cand trebuie sa aleaga intre diferite actiuni, cand trebuie sa imparta timpul pentru a realiza diferite activitati. Alegerea se face in functie de importanta acordata diferitelor actiuni si de resursele disponibile. Optiunea pentru o varianta de actiune implica evaluarea eforturilor, efectelor, actiunilor.

O lucrare de cercetare poate fi evaluata mai bine atunci cand concluziile sunt argumentate, se bazeaza pe dovezi disponibile si au un impact favorabil asupra celor carora le este prezentata lucrarea.
Judecatile de valoare pot fi obiective si subiective.
Judecatile de valoare obiective conduc la realizarea unor studii valoroase. Stiinta progreseaza chiar daca unii cercetatori emit puncte de vedere subiective aflate in contradictie cu realitatea, cu faptele. Dar faptele nu pot fi ignorate mult timp, iar studiile trebuie sa tina cont de ele si sa contina teorii care le reflecta. Numai faptele inoportune pot fi neglijate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.