Economie si finante europene

Trimis la data: 2009-02-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_T
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bugetul UE reprezinta aproximativ 1% din produsul national al Uniunii, ceea ce inseamna foarte putin comparativ cu bugetele statelor care a ajung de regula la 30-40% din produsul national.
Bugetul UE finanteaza initiativele si proiectele din domeniile in care toate statele membre ale UE au convenit sa actioneze la nivelul Uniunii. Pentru domeniile pentru care statele membre au decis sa le pastreze in competentele nationale, cum sunt sistemele nationale de securitate sociala, de pensii, de sanatate sau de educatie, finantarea se face de catre guvernele nationale. Aceste domenii sunt cele mai costisitoare si acest lucru explica de ce bugetul UE este asa de mic comparativ cu bugetele nationale.

Cursuri similare:

Resursele proprii ar trebui sa semnifice surse de finantare separate si independente de statele membre, un fel de venituri din impozite comunitare, in urma unei decizii a Uniunii, fara a mai fi nevoie de decizii ulterioare ale autoritatilor nationale. In acest sens, Tratatul de la Roma a prevazut introducerea sistemului de resurse proprii pentru finantarea Comunitatii, dupa o perioada de tranzitie. Principiul a fost enuntat in articolul 201 din Tratat: "fara a aduce prejudicii altor venituri, bugetul este finantat intrutotul din resurse proprii".

La 21 aprilie 1970, Consiliul a dopat o decizie prin care cheltuielile Comunitatii urmau sa fie finantate din resurse proprii, punand astfel capat contributiilor nationale. Noul sistem independent de finantare prin resurse proprii cuprindea "resursele traditionale" (taxele agricole si taxele vamale) si resursa bazata pe TVA. Resursele traditionale si resursa bazata pe TVA nu au putut acoperi cheltuielile in crestere cu Politica agricola comuna si in 1988 a fost introdusa resursa bazata pe PIB ( bazata pe VNB din 2002).

Din 1988 si pana in prezent, ponderea resurselor traditionale s-a redus substantial de la 28,5% in 1988 la circa 15% in prezent, in timp ce resursa bazata pe VNB s-a marit considerabil de la 10,6% in 1988 la 70% in prezent. Resursa bazata pe TVA a evoluta de la 57,2% in 1988 la circa 15% in prezent.

Cresterea in timp a ponderii resursei bazate pe VNB a imbunatatit echitatea in ceea ce priveste contributiile nationale in sensul proportionalitatii contributiilor cu veniturile nationale. In acelasi timp, declinul resurselor proprii traditionale a condus la pierderea autonomei financiare a Uniunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.