Economie si institutii europene

Trimis la data: 2010-05-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.38 / 10
Downloads: 1
Autor: Ioana Gorescu
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Parlamentul European este una dintre principalele institutii coAZmunitare, fiind infiintata o data cu C.E.C.O. sub forma unei "Adunari Parlamentare compusa din reprezentanti ai popoarelor statelor reunite in Comunitate" (art. 20 din Tratatul C.E.C.O.). In 1958, o data cu aparitia C.E.E. si C.E.E.A., institutia parlamentara a decis sa-si schimbe numele in "Adunarea Parlamentara Europeana", pentru ca in 1962 sa ia denumirea de "Parlament European".Istoria PE este marcata de o permanenta lupta pentru a-si spori competentele proprii. Plecand de la atributiile limitate ce-i erau conferite prin tratatele originare, puterea Parlamentului european a fost precizata pe calea acordurilor interinstitutionale si s-a extins prin revizuirile succesive ale tratatelor.

Cursuri similare:

Aceasta institutie nu seamana cu nici una din lume. Reunite in Consiliu statele membre legifereaza pentru intreaga Uniune, fixeaza objective politice, coordoneaza politicile nationale si reglementeaza diferendele dintre ele, precum si pe acelea cu alte institutii. Consiliul UE prezinta caracteristicile unei organizatii supranationale si, in acelasi timp, interguvernamentale, statuand in unele chestiuni cu majoritatea calificata, iar in altele in unanimitate.

Procedurile, practicile si chiar reglementarea diferendelor implica un grad de solidaritate si de inAZcredere rar intalnit intre state.
Fiecare reuniune a Consiliului regrupeaza reprezentantii statelor membre, in mod obisnuit ministri, care raspund in fata parlamentelor naAZtionale si opiniei publice. Exista in prezent peste 25 de tipuri de Consilii. Consiliul Afacerilor Generale (ministri de exteme), Chestiunilor econoAZmice si financiare, Agriculturii se intrunesc lunar. Altele cum sunt ConAZsiliile Transporturilor, Mediului si industriei, de doua--patru ori pe an.

Tratatul asupra Uniunii Europene a regrupat activitatile acesteia in jurul a trei "pilieri" (piloni) si a specificat ca cea mai mare parte a deciAZziilor sa fie luata fie cu majoritate calificata, fie in unanimitate. Primul pilier acopera un evantai vast de politici comunitare, agricultura, transAZporturi, mediu, energie, cercetare si dezvoltare, concepte, aplicate potrivit unui proces de decizie care incepe prin propunerea Comisiei.

Dupa un examen minutios, realizat de experti si responsabili politici, Consiliul poate aproba propunerea Comisiei, o poate amenda sau respinge.
Tratatul asupra Uniunii Europene a intarit influenta Parlamentului European prin procedura de codecizie, in sensul ca o gama de texte legisAZlative, ca piata unica, protectia consumatorilor, retelele transeuropene, educatia si sanatatea, sunt adoptate atat de Parlament, cat si de Consiliu. In majoritatea cazurilor, Consiliul decide cu majoritate calificata. Este cazul agriculturii, pescuitului, pietei unice, mediului si transporturilor.

In aceasta situatie, ponderea voturilor este urmatoarea: GermaAZnia, Franta, Italia si Marea Britanie au fiecare 10 voturi, Spania are 8 voturi, Belgia, Grecia, Olanda si Portugalia dispun de cate 5 voturi, Austria si Suedia de 4 voturi fiecare, Danemarca, Irlanda si Finlanda au cate 3 voturi, iar Luxemburg 2 voturi. In total sunt 87 de voturi. Pentru ca o propunere a Comisiei sa fie aprobata, ea trebuie sa intruneasca 62 de voturi. In alte cazuri, majoritatea calificata este tot de 62 de voturi, care trebuie, totodata, sa provina din partea a cel putin 10 state membre.

In practica, institutia Consiliului urmareste sa gaseasca un conAZsens cat mai larg posibil inainte de a lua o decizie. Domeniile care reclama unanimitatea privesc taxele, industria, cultura, fondurile sociAZale si regionale, programul--cadru de cercetare si dezvoltare tehnologiAZca. Pentru pilierul doi (politica externa si de securitate comuna) si piAZlierul trei (cooperarea in domeniile justitiei si afacerilor interne), Consiliul este atat organ de decizie, cat si de initiativa. La nivelul acestor pilieri, prevaleaza regula unanimitatii, cu toate ca punerea in pracAZtica a unei actiuni comune poate fi decisa cu majoritatea calificata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.