Educatia estetica

Trimis la data: 2014-07-31
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_L
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de estetica isi are originea in limba greaca: aisthesis, aisthetikos -ceea ce se refera la sensibil, placut, frumos.Estetica este stiinta despre frumos, ea studiind legile si categoriile frumosului.
Arta este o componenta esentiala a esteticului, exprima realitatea sub forma de imagini artistice (estetice), fiind o exprimare concret-senzoriala tipica a creatiei artistice, avand nuante si limbaje specifice fiecarei ramuri a ei:

Cursuri similare:

Design-ul si estetica industriala reprezinta imbinarea utilului, performantelor si functionalitatii cu placutul, sensibilul, frumosul si crearea si comercializarea produselor materiale (Jinga&Istrate, 1998).
Educatia estetica reprezinta actiunea de formare si dezvoltare a personalitatii umane prin receptarea, evaluarea si crearea frumosului din natura, societate si arta. Nucleul educatiei estetice il reprezinta educatia artistica, care are o sfera de actiune mai restransa, operand numai cu frumosul din arta (Cretu, 1999).

Educatia estetica are ca obiect de studiu comportamentul uman estetic si artistic, pentru explicarea caruia se apeleaza la doua limbaje (Calin, 1996):
• Formarea gustului estetic, intemeiat pe insusirea unui sistem de valori si conturarea unei sensibilitati proprii; dezvoltarea judecatii estetice, a posibilitatii de a analiza si de a judeca impresia produsa de operele receptate;

• Gustul estetic - capacitatea de a reactiona spontan, printr-un sentiment de satisfactie sau insatisfactie, fata de obiectele si procesele naturii, fata de relatiile sociale, fata de operele artistice.
Judecata estetica este acel act deliberator si de ierarhizare a obiectelor estetice pe baza unor criterii generale si statornice, personale si autentice, de apreciere.
• Formarea sentimentelor si convingerilor estetice - se refera la stimularea trairilor afective superioare caracterizate prin intensitate, profunzime si finalitate (respectul si dragostea fata de arta, pasiunea pentru frumos etc).

Prin educatie estetica se urmareste si dezvoltarea capacitatii de a produce valori estetice. In acest mod se formeaza gustul estetic, care ofera individului uman posibilitatea selectiei in universul estetic si directionarea in sens axiologic, in procesul formarii estetice, si in continutul si manifestarile estetice ale vietii omului.
Se recomanda educatorilor sa foloseasca in educatia estetica acele valori estetice care au intrat definitiv in patrimoniul national si universal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.