Educatie ecologica si resurse naturale

Trimis la data: 2010-05-12
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgiana Pintea
Dimensiune: 80kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Unele specii de plante si animale pot fi utilizate pentru a monitoriza dinamica acumularii unor substante in mediul in care acestea traiesc, precum si efectele biologice ale acestora in ecosistemele respective. Aceste specii, care constituie adevarati indicatori biologici, pot indica efectele degradarii habitatelor si modul de actiune al diverselor scheme de management adecvat conservarii sau protectiei anumitor componenti structurali ai biocenozelor.

Cursuri similare:

Efectul unor anumite substante poluante cu potential toxic asupra mediului, sub aspect biologic, nu este intotdeauna cunoscut. Studiile fizico-chimice pot sa ofere o imagine cantitativa asupra diverselor substante care sunt dispersate in mediu si uneori indicatii asupra toxicitatii lor asupra organismului uman, insa numai monitorizarea biologica pot sa confere o imagine asupra efectelor acestora asupra organismelor.

Din acest punct de vedere, organismele vii sunt foarte importante pentru reliefarea efectelor poluarii, deoarece prezinta unele avantaje suplimentare in comparatie cu analizele fizico-chimice, pe care le vom prezenta in continuare.Organismele vii pot "inregistra" continuu modificarile fizice si chimice survenite in mediul lor de viata, prin acumularea in timp a unor informatii ce se regasesc la nivelul diferitelor organe sau tesuturi ale acestora. Uneori aceste informatii sunt mai usor de obtinut astfel decat prin metode si masuratori conventionale, dar in unele cazuri aceleasi organisme pot distorsiona sau ascunde unele aspecte chimice legate de substantele pe care le metabolizeaza.

Acest fapt presupune pe de-o parte cunoasterea detaliata a biologiei si fiziologiei, precum si alegerea celor mai potrivite specii in acest scop.Indicatorii biologici pot avea o senzitivitate crescuta in activitatea de monitorizare, deoarece multe specii sunt capabile sa concentreze diverse substante in tesuturile lor si astfel sa amplifice semnalarea unor substante aflate in mediu in cantitati reduse. Astfel, pesticidele liposolubile se concentreaza treptat in depozitele de grasime ale corpului organismelor.

Unele insecte polenizatoare pot concentra polen si nectar din diferite surse situate in apropiere, fapt ce permite ca studiul polenului, de exemplu, sa ofere o imagine mai completa a distributiei unor substante poluante si intr-un mod mai eficient decat prin intermediul analizelor chimice (Bromenshenk et al., 1985).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.