Efectele contractului

Trimis la data: 2010-05-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Radu_S
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
.Notiune.Efectele contractelor constau in nasterea de drepturi si obligatii; o chestiune prealabila stabilirii in concret a efectelor este aceea a interpetarii contractului.
2.Interpetarea contactului.Este operatia prin care se determina intelesul exact al clauzelor contractului, prin cercetarea intentiei partilor.
Calificarea contractului apare ca un prim rezultat al intepretarii.
2.1.Regulile de interpretare sunt reglementate de Codul civil in art.:970, 977-985.
-regulile generale de intepretare: -prioritatea vointei reale a partilor(art.977)

Cursuri similare:

3) La 26.08.1999 A. constituie in favoarea lui B. un drept de ipoteca asupra unui imobil al sau pentru a garanta restituirea, pana la data de 26.05.2001, a unui imprumut cifrat la 70% din valoarea reala a imobilului.
Dupa cinci zile, A. vinde imobilul lui C., in contractul de vanzare-cumparare precizandu-se ca imobilul este liber de orice sarcini. Suma imprumutata nu este restituita la scadenta.

Somati de B. sa plateasca aceasta suma, A. mentioneaza ca banca la care era deschis contul sau, unde reusise sa acumuleze o suma egala cu cea imprumutata, intrase brusc in incapacitate de plata, iar C. afirma ca este un tert fata de contract.
In functie de ce imprejurare, neprecizata in cele de mai sus, de la cine anume si pe ce cale ar putea obtine B. restituirea sumei imprumutate ?

4) La 15.05.2000 A, proprietarul unei paduri , incheie cu B, industrias forestier, un cotract continand obligatia lui B de a taia copacii dintr-o anumita portiune determinata din padure.
Ulterior, la 12.09.2000, A ii vinde padurea lui C; fata de imprejurarea ca B si-a executat necorespunzator obligatia contractuala, intrucat nu a ridicat lemnul la data stipulata in contractul incheiat cu A, proprietarul actual, C formuleaza o actiune in rezolutiunea contractului de exploatare forestiera.
Rezolvati actiunea introdusa de catre C.

5) A ii vinde lui B un teren intravilan situat intr-un cartier rezidential,cu obligatia pentru cumparator de a nu construi decat imobile cu destinatia de locuinte, pentru a nu diminua valoarea terenului invecinat, care ii apartine tot lui A.
In masura in care B se hotaraste sa vanda ternul respectiv inainte de efectuarea oricaror constructii, considerati ca subdobanditorul va fi tinut sa respecte obligatia de a nu construi decat imobile cu destinatia de locuinte ?

6)A ii vinde lui B un fond de comert , in contract prevazandu-se o clauza de neconcurenta pentru o perioada de trei ani.
Dupa un an de zile, B transmite cu titlu oneros acelasi fond de comert catre C, fara a se face vreo referire la obligatia de neconcurenta.
In masura in care C desfasoara activitati comerciale de natura sa-l prejudicieze pe A, ar putea fi obligat prin instanta sa respecte clauza de neconcurenta ?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.