Efectele mandatului

Trimis la data: 2010-12-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Vali Pelescu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fiind un contract sinalagmatic imperfect, mandatul creeaza obligatii in sarcina mandatarului, iar uneori si in sarcina mandantului. Pbl mandatarului sunt sanctionate prin actio mandati directa. Acestea fiind puse la dispozitia mandantului. Deoarece romanii nu au admis in principiu reprezentarea in materia contractelor, actele incheiate de catre mandatari produc efecte asupra sa si nu asupra mandantului. Deci , dupa efectuarea operatiunilor juridice cu care a fost imputernicit, mandatarul trebuia sa dea socoteala mandantului, transferand asupra acaestuia din urma drepturile si obligatiile dobandite.

Cursuri similare:

Deoarece acest sistem creea numeroase inconveniente, romanii, cu timpul, au recurs la sistemul reprezentarii imperfecte. Astfel, mandatarul este obligat sa execute mandatul cu buna credinta, fiind raspuzator de pieirea lucrului. Ca o particularitate, mandatarul ptea instraina un lucru al mandantului desi el nu are calitatea de proprietar, incalcand astfel pp:" nemo plus iuris ad alium transfere potest qua lipse habet" Adica nimeni nu poate transfera un drept pe care nu-l are.

Mandatul fiind un contract sinalagmatic imperfect, poate genera obligatii si pt mandant, astfel, daca mandatatrul, pentru executarea mndatului, face anumite cheltuieli pe cont propriu, el are dreptul sa pretinda despagubiri. In mod obisnut, mandatul se stinge prin ajungerea la termen. El se poate stinge insa si prin vointa ambelor parti , ca o expresie a principiului simetriei. Fiind inchiat intuitu personae si intemeindu-se pe increderea reciproca a partilor, mandatul se stinge si prin vointa unei singure parti, atunci cand increderea dispare sau prin revocarea actului de catre mandant.

El se poate stinge si ca urmare a renuntarii facute de catre mandatar. Mandatul ia sfarsit si prin moartea uneia dintre parti, caci el se intemeiaza pe increderea reciproca a partilor. DEF: Cvasicontractele sunt fapte licite care dau nastere unor efecte juridice asemanatoare cu cele izvorate din contract. Daca pe planul formei, intre contracte si cvasi contracte nu exista puncte comune, constatam ca efectele sunt similare, fapt ce i-a determinat pe romani sa le defineasca printr-un termen ce sugereaza o fizionomie comuna cu cea a contractelor (cvasi ex contractum). Institutele lui Gaius mentioneaza 5 cvasi contracte:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.