Efectele neutronilor prompti

Trimis la data: 2010-12-10
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Barbu;escu
Dimensiune: 328kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In reactorul nuclear, in urma fisiunii indusa de neutronii termici se degaja energie. Energia degajata in reactor de reactia de fisiune raportata la unitatea de timp se numeste putere neutronica. Evident puterea neutronica este proportionala cu fluxul de neutroni.
In ipoteza unei distributii uniforme de flux puterea neutronica se exprima prin relatia simpla

Cursuri similare:

Din (9.1) se observa ca orice variatie a fluxului duce la o variate corespunzatoare a puterii. Dupa cum stim fluxul este proportional cu densitatea de neutroni . La o insertie de reactivitate, densitatea de neutroni variaza, prin urmare fluxul variaza in aceeasi proportie si , din (9.1) rezulta ca si puterea neutronica se modifica. Asadar, variatia puterii se datoreaza insertiilor de reactivitate ( ).
In acest capitol vom studia variatia puterii neutronice in doua cazuri: considerand ca toti neutronii apti de fisiune sunt prompti si luand in considerare efectul neutronilor intarzizti.

9.1 Modificarile fluxului de neutroni ca urmare a modificarii reactivitatiiSa consideram mai intai cazul in care toti neutronii de fisiune sunt prompti. Vom nota cu timpul mediu de viata al neutronului marime care reprezinta timpul dintre doua generatii succesive de neutroni. Cunoscand factorul de multiplicare variatia densitatii neutronilor intr-o generatie este

unde este densitatea de neutroni dintr-o generatie iar - densitatea de neutroni din generatia precedenta. Tinand cont de (9.2), viteza de variatie a densitatii de neutroni intr-o generatie poate fi scrisa
Se observa din (9.5) si (9.6) ca atunci cand reactorul functioneaza in regim critic densitatea de neutroni respectiv fluxul sunt constante. O insertie de reactivitate pozitiva duce reactorul in regimul supracritic in care densitatea de neutroni si fluxul cresc exponential.

In regimul subcritic cele doua marimi scad dupa aceeasi lege exponentiala.In functionarea reactorului controlul variatiei puterii neutronice este esential. Parametrul cel mai frecvent utilizat pentru caracterizarea variatiilor de putere ale reactorului este perioada reactorului definita ca timpul dupa care puterea creste de ori. Notand cu perioada reactorului si intrducand conditia de definitie in (9.7) avem:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.