Efectivul unei populatii

Trimis la data: 2010-03-05
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_I
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Numarul de indivizi din care se compune o populatie la un moment dat pe un anumit spatiu reprezinta efectivul populatiei.
Termenul utilizat pentru desemnarea efectivului in ecologie poarta numele de abundenta, are o valoare relativa atunci cand descrie efectivul unei populatii, fara a tine cont de repartitia indivizilor in spatiul ocupat de populatie.
Pentru a descrie mai exact repartitia indivizilor in spatiul ocupat de populatie se foloseste sintagma de abundenta ecologica, atunci cand se reliefeaza numarul indivizilor in spatiul pe care il ocupa efectiv.

Cursuri similare:

Spatiul ocupat este deobicei circular si in afara acestuia lipsesc conditiile de existenta pretinse de specii.In interior, conditiile devin tot mai optime pe masura ce ne departam de periferie apropiindu-ne de centrul ariei ocupate de populatie.Efectivele populatiei locale au importanta in primul rand ptr mentinerea integritatii sistemului ca urmare a asigurarii abundentei optime in acord cu posibilitatile oferite de conditiile mediului in ansamblu.

Efectivele populationale prezinta importanta in energetica integritatii sistemului, avand importanta in structura si functionarea biocenozei prin numarul de indivizi din care fac parte si pe de alta parte au importanta in productivitatea ecosistemului prin material organic pe care o produc sau pe care o preiau si o transfera.

Metodele de evaluare a abundentei individivizilor dintr-o populatie sunt atat directe prin numararea efectiva a indivizilor la speciile la care acest lucru e posibil, cat si prin metode indirecte, mai elaborate, utilizate atunci cand dimensiunile mici ale indivizilor sau abundentele lor mari nu permit numararea lor.

Marimea suprafetei ocupata de o populatie locala este in functie de omogenitatea mediului prin care trebuie sa se inteleaga o omogenitate a conditiilor preferate de indivizii populationali, astfel limitele unui loc constituie implicit si limitele populatiei de crabi.Aceasta regula se aplica atunci cand ecosistemele ofera conditii mai mult sau mai putin omogene si nu corespund cand conditiile sunt heterogene.Limitele unei populatii locale se stabilesc mai usor in cazul unor specii de plante, in timp ce la animale sunt mai greu de identificat datorita mobilitatii lor.

La acestea, limitele populatiei nu sunt rigide, suferind continuu restrangeri sau extinderi atat in functie de scaderea sau de cresterea efectivului, cat si dupa alte criterii legate de conditiile de hrana, adapost si reproducere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.