Eficienta economica a investitiilor

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_P
Dimensiune: 277kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Eficienta economica, capital investit, durata de realizare a lucrarilor de investitie, durata de functionare a obiectivului, cheltuieli echivalente, investitie specifica, termen de recuperare a investitiei, coeficient de eficienta economica a investitiilor, randament economic al investitiei, investitii publice, rata investitiilor nete, balanta investitiilor.

Cursuri similare:

Eficienta economica este o notiune complexa prin care se intelege obtinerea unor rezultate economico-sociale maxime si de utilitate prin cheltuirea rationala si economica a unor resurse materiale, tehnice, de munca, financiare pe baza metodelor stiintifice de organizare si de conducere a activitatilor umane in toate domeniile. Cu alte cuvinte, eficienta economica este o notiune prin care se estimeaza rezultatele unei activitati economice in raport cu eforturile facute.
Orice indicator de eficienta economica este prezentat intr-una din doua forme posibile:

1. Raportul efectelor obtinute catre eforturile depuse; indica cuantumul efectului obtinut dintr-o unitate de efort depusa. Fiind folosit drept criteriu pentru elaborarea deciziilor manageriale, se tine cont de necesitatea maximizarii lui. Asadar, cu cat este mai mare acest indicator, cu atat este mai avantajoasa activitatea economica. Exemplul cel mai firesc ar fi raportul dintre profitul net si cheltuielile legate de organizarea activitatii economice ce-l asigura. Poate fi exprimat prin formula: e = E/e,---max., unde

E - efectele (rezultatele) obtinute;
e - eforturile depuse (resursele consumate).
Eficienta economica este principalul factor calitativ al cresterii economice deoarece prin ea se asigura sporirea absoluta a efectelor cu acelasi volum de efort.
2. Raportul dintre eforturile depuse si efectele obtinute arata ce efort trebuie depus pentru a obtine o unitate de efect. Fiind folosit drept criteriu pentru elaborarea deciziilor manageriale, se tine cont de necesitatea minimizarii lui. Asadar, cu cat este mai mic acest indicator, cu atat este mai avantajoasa activitatea economica.

Exemplul cel mai firesc ar fi raportul dintre cheltuielile legate de organizarea activitatii economice si profitul net obtinut din aceasta activitatea. Poate fi exprimat prin formula: e'= e/E,-----min.
Prin eficienta economica a investitiilor se intelege relatia care se stabileste intre nivelul rezultatelor economice in urma desfasurarii procesului investitional, pe de o parte, si cantitatea si structura efortului, ca generator de efecte, pe de alta parte.

In categoria eforturilor se cuprind: eforturile care se refera la procesul investitional (valoarea investitiei, volumul lucrarilor de constructii-montaj, numarul de utilaje si de personal atrase in procesul investitional), dar si cele referitoare la procesul de productie (costurile de productie, cheltuielile materiale, numarul salariatilor etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.